Hlavní obsah

Sedmkrát nula, český rekord! Spásu skýtají nadstavba a baráž

Sezóna se ještě pořádně nerozběhla, a už se objevil první tým, který doufá, že by ho mohl zachránit nový formát Fortuna ligy. Fotbalisté Dukly totiž i po 7. kole zůstávají bez bodu, což je smutný rekord samostatné české soutěže. „Nemůžeme myslet na nic jiného než záchranu. Pomoci by nám mohla nadstavba, protože s ní zbývá ještě 28 zápasů. A pak případně ještě baráž,“ říká kapitán Marek Hanousek po porážce 0:2 na Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Dukly Praha Filip Rada (vlevo) a Marek Hanousek po porážce na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Statistika je neúprosná. Úvodních sedm kol bez bodového zisku v poválečné historii před Duklou zažily jen dva kluby. Kladno v sezóně 1949 a Cheb v ročníku 1991/92. Ani jeden ligu nezachránil.

„Nehezký rekord. Pro mě ale bude podstatné, jestli ligu udržíme. Situace je kritická, ale ještě není beznadějná. Musíme dál pracovat a doufat, že se všechno otočí. Ručník do ringu určitě házet nebudeme," slibuje záložník Marek Hanousek.

„Jak mi asi může být? Není příjemné vytvořit takový rekord. Když srovnám naše mužstvo loni a teď a vidím, jak hráči pracují, pořád věřím, že se zvedneme," ujišťuje trenér Pavel Drsek.

Je těžké postoupit zpátky

Černá série jeho týmu nicméně nabírá obřích rozměrů. Dukla v součtu s minulým ročníkem prohrála desáté kolo za sebou.

„Tak od čtvrtého kola je jasné, že bude maximum záchrana. Pro ni musíme udělat všechno. Semknout se jako Dukla, jako celá organizace a ligu zachránit. Pár hráčů nás tu je, co vědí, jak je těžké postoupit z druhé ligy do první," burcuje Hanousek.

Také jeho kouč je smířený s tvrdým bojem jen o záchranu. „Těžko teď můžeme myslet na prostřední skupinu. Nejdřív se musíme zvednout bodově a uvidíme, co dál. V záchranu věřím na sto procent," zdůrazňuje Drsek.

Pokračují ve stejných kolejích

Propad Dukly je nicméně dlouhodobý. „Měnili se trenéři, i minulou sezónu jsme měli problémy se záchranou. Nemůžeme si nalhávat, že ne. Zápasy o všechno jsme naštěstí zvládli a ligu udrželi. Nová sezóna vlastně pokračuje ve stejných kolejích jako konec minulé. Bohužel se z toho nějak nemůžeme vymanit," kaboní se kapitán Hanousek.

Zoufalému mužstvu z Julisky skýtá větší naději nový herní model s nadstavbou.

„Tak daleko ještě nekoukáme. Čeká nás pohárový zápas s Pískem a po přestávce utkání s Libercem, které pro nás bude strašně důležité," poukazuje Drsek.

Každý příslib spásy je ovšem dobrý. „Nadstavba samozřejmě dává šanci týmům, které hrají o záchranu, aby se špatnou situací něco udělaly. Navíc ještě bude baráž," kvituje Hanousek.

Reklama

Související témata: