Hlavní obsah

Policie obvinila 13 fanoušků Sparty za řádění v Ostravě. Ve hře je i šestileté vězení

Policie obvinila 13 lidí z výtržnictví při dubnovém zápase první fotbalové ligy mezi Baníkem a Spartou. Příznivci pražského týmu tehdy demolovali zařízení ostravského stadionu, házeli části sedaček a pyrotechniku, i směrem k pracovníkům bezpečnostní agentury. Novináře o tom informovala mluvčí policie Gabriela Pokorná. Oba týmy se utkají i dnes a policie znovu hodnotí zápas jako rizikový, čemuž odpovídají bezpečnostní opatření.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto: Fanoušci Sparty Praha.

Článek

V dubnu musela pořádek na stadiónu zjednat speciální pořádková jednotka. "Již v průběhu utkání jsme na osobní svobodě omezili několik osob," řekla Pokorná. Také díky získaným obrazovým materiálům policisté nakonec obvinili z výtržnictví 12 mužů ve věku od 20 do 39 let i sedmatřicetiletou ženu.

Ve dvou případech byli pachatelé kromě výtržnictví obviněni i z násilí proti úřední osobě. V krajním případě jim hrozí až šestileté vězení. Osmatřicetiletý muž dokonce proti zasahujícím policistům použil kontejner. Při dechové zkoušce mu bylo naměřeno více než dvě promile alkoholu.

Zápasy Baníku se Spartou jsou považovány za rizikové dlouhodobě. Například v únoru 2015 zajistila policie v souvislosti s výtržnostmi po utkání v Ostravě 54 lidí. O rok dříve se domácí chuligáni za podpory svých příznivců z Polska pokusili na ostravském stadionu dostat k sektoru hostů.

Při následném zásahu desítka policistů utrpěla zranění a 18 násilníků bylo obviněno především z výtržnictví, případně z útoku na veřejnou osobu. Obě tato utkání se hrála ještě na stadiónu Bazaly ve Slezské Ostravě.

Reklama

Související témata: