Hlavní obsah

Liberecký případ fotbalové korupce se protahuje

LIBEREC

Proces kvůli korupci při předloňském prvoligovém fotbalovém utkání Slovan Liberec - Tescoma Zlín se protahuje. Jeho druhé pokračování se mělo uskutečnit ve čtvrtek 30. listopadu, přesouvá se však až na 25. ledna příštího roku.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalisté Liberce

Článek

Soudce Okresního soudu v Liberci Richard Skýba odročil hlavní líčení kvůli problémům s výpovědí jednoho ze svědků, náměstka Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Na Dufkově výslechu trvá obhájce obžalovaného Václava Zejdy, bývalého rozhodčího.

"Dufek bydlí v Brně a v cestě do Liberce mu brání zdravotní důvody. O jeho výslech jsem proto požádal soud v Brně," řekl v pondělí Skýba.

Zejda zpochybnil Dufkovy poctivé úmysly

Zejda, jeden z hlavních aktérů fotbalové úplatkářské aféry, zpochybnil Dufkovy poctivé úmysly 10. října, kdy hlavní líčení v Liberci začalo. Dufek povolil odposlechy, které se staly hlavním důkazem o podplácení v první lize. Zejda u soudu prohlásil, že se domnívá, že Dufek jako člen arbitrážní komise ČMFS odposlechy schválil, aby prosadil zájmy některých skupin z fotbalového svazu a pomohl některým lidem k funkcím. Dufek vzápětí označil ve vyjádření pro ČTK Zejdova slova za naprostý nesmysl.

V libereckém procesu čelí bývalý sportovní ředitel Slovanu František Mysliveček obžalobě, že podplácel hlavního rozhodčího Zejdu a delegáta Christose Čanaklise. Podle státního zástupce obdržel Zejda za ovlivnění zápasu ve prospěch domácího Slovanu zhruba 50 000 korun a Čanaklis 20 000 korun.

Zejdovi a Čanaklisovi hrozí za přijetí úplatku až dva roky vězení a Myslivečkovi za podplácení rok vězení. Soudce jim může udělit i peněžité tresty ve výši od 2000 korun do pěti miliónů a zakázat činnost ve fotbale.

Patnáct odposlechů

"Domnívám se, že jsem úplatek nepřijal. Nedostal jsem ani žádnou nabídku a nikdy jsem s ní nesouhlasil," hájil se Zejda. Mysliveček odmítl vypovídat, Čanaklis se k říjnovému procesu nedostavil a nechal se zastupovat svým advokátem.

Obžaloba vychází především z 15 odposlechů telefonických hovorů, v nichž se spolu domlouvají nejen Mysliveček, Zejda a Čanaklis, ale i další osoby, spjaté tehdy s prvoligovým fotbalem. Jde výhradně o lidi z Prahy. Zápas se hrál 1. března 2004 a první odposlech pochází z 25. února. Poslední policií zachycený rozhovor se uskutečnil až 30. března. Jak stojí v obžalobě, Mysliveček sehnal peníze na úplatky v prostředí mimo oficiální struktury klubu.

Disciplinární komise fotbalového svazu odebrala Liberci kvůli Myslivečkově snaze o podplácení rozhodčího Zejdy a delegáta Čanaklise šest bodů v tabulce první ligy. Klubu udělila půlmiliónovou pokutu. Mysliveček za pokus o ovlivnění utkání se Zlínem dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbale a pokutu 100 000 korun.

Opava nabídla Zejdovi také luxusní prostitutku

Obžalobě kvůli přijímání úplatků čelí Zejda nejen v Liberci, ale ještě u dvou dalších soudů. V Kroměříži figuruje v úplatkářské aféře Synot a v Ostravě v kauze podplácení rozhodčích, jehož se údajně dopustili funkcionáři Opavy a Vítkovic.

Jak vyplynulo z policejních odposlechů, Opava nabídla Zejdovi za pomoc při zápase s Olomoucí vedle peněz také luxusní prostitutku. Zejda přijímání jakýchkoli úplatků od klubů popírá. Jedna kauza pro něj skončila úspěšně. Loni v listopadu byl zproštěn obžaloby, jež se týkala úplatku od 1. HFK Olomouc.

Reklama

Související témata: