Hlavní obsah

Sparta - Liberec 4:1Sparta smetla nebohé Severočechy a minimálně do neděle se ujala vlády nad ligou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Stanciu 1 : 0
27. Tetteh 2 : 0
34. Tetteh 3 : 0
89. Potočný 3 : 1
90. Stanciu 4 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Dvakrát v předchozích týdnech pohrdla Sparta možností dostat se v tabulce alespoň dočasně na první příčku, třetí šanci už ale neodmítla. V duelu devátého ligového kola ji stačila půlhodina, aby jindy tak nepříjemný Liberec doslova zašlapala do trávníku a nakonec Severočechy dohrávající jen v deseti bez vyloučeného Vukliševiče vyprovodila s čtyřgólovým přídělem. Minimálně do nedělního malého pražského derby mezi Slavií a Bohemians tak povede nejvyšší domácí fotbalovou soutěž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh (vpravo) slaví s Josefem Šuralem svou trefu do sítě Liberce.

Článek
Fotogalerie

Už po půlhodině se na letenské světelné tabuli rozzářila průběžná ligová tabulka. Samozřejmě s křížkem u Sparty, neboť její zápas se Severočechy dál pokračoval, byť svěřenci kouče Hornyáka byli už v tu chvíli na ručník.

Pohyblivý a obrovský vitální Stanciu si s nimi dělal, co se mu zachtělo, a protože Tetteh mu v tomto partu sekundoval, vedli domácí po sedmadvaceti minutách dvoubrankovým rozdílem. Nejprve totiž rumunský legionář po rozehraném rohu vyškolil Mikulu a sám skóroval, deset minut poté stál u zrodu akce korunovanou trefou Tetteha, který ve skluzu a s pomocí tyče přidal druhou branku.

Vykolejený Liberec v nezvyklém rozestavení se třemi stopery nestíhal, jeho hráči byli všude pozdě, k míči se nedostávali a navíc dělali hrubé chyby, takže jen udiveně sledovali, jak Sparta rozebírá jejich zmatenou obranu a připravuje si jednu střeleckou příležitost za druhou. Hlavně s přispěním slaboučkého Kačaraby, jenž v kiksech vynikal.

I proto Letná svému týmu nadšeně aplaudovala. I proto jako u vytržení zírala po půlhodině na světelnou tabuli, kde se Ščasného tým, do jehož sestavy se vrátil Kanga, objevil v neúplné tabulce na první příčce. A když čtyři minuty nato poslal Stanciu komputerově přesný pas do volného prostoru a Tetteh nechytatelnou bombou překonal gólmana Hladkého potřetí, zažívala stav naprosté blaženosti.

A nic na ní neměnilo, že po změně stran další góly dlouho nepřicházely, i když Liberec hrál od 55. minuty jen v deseti. Vukliševičovi nebyla nejspíš po chuti jednostranně se odvíjející partie a řádění Tetteha... Nakopl ho rovnou mezi nohy, což si sudí Ardeleanu pro jistotu ověřil na videu a pak rovnou tasil červenou kartu.

Sparta zvolnila, ubrala z nasazení, s nímž do zápasu vstoupila a spokojila se s tím, že kontrolovala hru a Severočechy už víceméně šetřila.  Pár slibných příležitostí si sice ještě vytvořila, ale střídající Čivič hlavičkoval vedle a Šuralovi chyběl krok, aby usměrnil do sítě přihrávku Sáčka.

V závěru to domácí s ležérností až přeháněli, takže Liberec se zásluhou Potočného střely z trestného kopu dočkal čestného gólu. Stanciu operující uprostřed středové řady  se ovšem zdravě naštval a promptně odpověděl, takže Sparta nakonec přece jen vyhrála tříbrankovýmn rozdílem. A protože jako jediná nepoznala na podzim v lize ještě porážku, ujala se v neúplné tabulce vlády nad domácí soutěží.

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1 (3:0)
Branky: 17. a 90. Stanciu, 27. a 34. Tetteh - 89. Potočný.  Rozhodčí: Ardeleanu - Myška, Caletka. ČK: 55. Vukliševič. ŽK: Radakovič - Potočný, Breite, Koscelník. Diváci: 11 867.
Sparta: Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Stanciu, Frýdek, Kanga (68. Sáček), Plavšič (58. Čivič)  - Tetteh (75. Mebrahtu), Šural. Trenér: Ščasný.
Liberec: Hladký - Vukliševič, Kerbr, Kačaraba (46. Mashike Sukisa) - Mikula, Breite, Ševčík, Hybš - Aarons (61. Koscelník), Oršula (78. Malinský), Potočný. Trenér: Hornyák.

Reklama

Související témata: