Hlavní obsah

Chybu v Jablonci odskákal Franěk, který měl proti Plzni nařídit penaltu. Sudí u videa trestáni nejsou

Praha
Aktualizováno

Chybu sudí Pavel Franěk udělal, o tom není sporu. V pondělním ligovém duelu Jablonce s Plzní měl za bezbrankového stavu nařídil proti Vrbovu týmu penaltu, neboť stoper Viktorie Roman Hubník přišlápl po odehrání balónu domácímu Lukáši Masopustovi nohu. Proto si ho vzala Chovancova komise rozhodčích na paškál. A nic na tom neměnilo, že Severočeši porazili i tak obhájce titulu 3:0, natož aby bylo Fraňkovi omluvou, že mu videorozhodčí z přenosového vozu neavizovali, že šlo o zákrok, který by měl pokutovým kopem potrestat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk v Jablonci chyboval

Článek
Fotogalerie

„Oni prostě usoudili, že o přestupek nešlo. A ani se nedomnívali, že šlo o zásadní chybu Fraňka, na kterou vy ho měli upozorňovat, natož ho opravovat," vysvětluje místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek, proč se úsudek videorozhodčích mnohdy liší od mínění a verdiktu strahovské komise rozhodčích.

Pondělí duel na severu Čech toho byl názorným dokladem. „Rozhodčí se řídil tím, co viděl, videosudí Adam s Příhodou posouzení inkriminované situace za skandální chybu nepovažovali. Naše komise se ale musí snažit o maximální přesnost v hodnocení výkonu rozhodčího a jeho verdiktů," objasňuje Wilczek, v minulosti sám mezinárodní rozhodčí, proč se názor videorozhodčích a odborné komise někdy rozchází.

„Nezapomínejme, že podmínky pro naše videorozhodčí se zásadně liší od těch, které měli sudí na světovém šampionátu v Rusku. Musíme pracovat se záběry, jež máme k dispozici," hájí své kolegy u monitorů i Roman Hrubeš mající v pilotním projektu VAR v českém fotbale hlavní slovo.

I proto se videorozhodčí nemusí obávat žádných sankcí a trestů, i když hlavního sudího na chybu neupozorní. Třeba právě na rozdíl od Fraňka.

„Máme zatím jen šest vyškolených viderozhodčích s patřičnou kvalifikací, takže si nedovedu představit, že bychom je trestali. Koho bychom pak na ligové zápasy nasazovali, když musíme obsadit každý týden tři utkání?!" odmítá Hrubeš, že by odpovědnost měli nést všichni rozhodčí adekvátní měrou.

I proto komise rozhodčích ukázala po duelu v Jablonci jen na Fraňka a jeho asistenta. „Ale to je v pořádku. Vždyť jde pořád o pilotní projekt, takže se společně se učíme videosystém používat a následně vyhodnocovat. Sudí, naše komise, lidé kolem VAR také," připomíná šéf komise Jozef Chovanec, že hlavní odpovědnost při posuzování situací leží na hlavním rozhodčím. A v Jablonci spočívala na Fraňkovi, jenž se nemohl odvolával na to, že ho kolega u videa v inkriminované chvíli neopravil.

„Kdyby měl hlavní rozhodčí v každé situaci spoléhat na systém VAR, nemusel by na hřiště vůbec chodit," připomíná Hrubeš filosofii celého projektu, v němž je video jen nápomocno hlavnímu sudímu, jemuž patří a dál bude patřit hlavní role.

Reklama