Hlavní obsah

Odvolaný člen komise rozhodčích: Chovancovi se asi nelíbilo, že říkám svoje názory

Praha

Řeší budoucnost na fotbalové scéně. Přitom v minulých měsících byl Roman Hrubeš jednou z klíčových postav rozjíždějícího se projektu videorozhodčích v tuzemské nejvyšší soutěži. Jako garant měl vše na starost. Komunikoval s IFAB (Pravidlovou komisí FIFA). A současně byl členem Komise rozhodčích FAČR. Až do úterý, kdy byl na žádost předsedy komise rozhodčích Jozefa Chovance odvolán. „Garantem projektu zůstávám. Zatím. Není nutné k tomu být v komisi sudích. Ale vše důkladně zvažuji. Pracovat v současném fotbalovém prostředí je totiž velice složité," pronesl Roman Hrubeš.

Foto: O2 TV Sport

Roman Hrubeš jako první videorozhodčí usedl do přenosového vozu společnosti O2.

Článek

Když s jistým odstupem vyhodnocujete situaci, čekal jste, že vás Výkonný výbor FAČR na úterním jednání odvolá?

Byl jsem si tím jistý. Informaci, že budu odvolán, jsem dostal už v pondělí dopoledne od předsedy Malíka a místopředsedy Berbra. Oznámili mi, že předseda Komise rozhodčích Jozef Chovanec podá návrh na moje odvolání, které výkonný výbor potvrdí. Nicméně moje odvolání bylo připravené již dlouho, těch indicií bylo hodně. Docházelo k účelovým atakům na projekt videorozhodčích (VAR) týkající se technického vybavení, ale i samotné práce videoasistentů. V minulém roce projekt se stejnými rozhodčími i videoasistenty fungoval s nadšením a elánem, po nástupu Jozefa Chovance do čela komise rozhodčích došlo k odklonu od tohoto směru. Proto mě návrh na moje odvolání vůbec nepřekvapil.

Prozradíte, o jaké indicie se jednalo?

Rozhodčí si třeba zčista jasna začali stěžovat na malé monitory, vypadávající komunikaci i samotné posuzování zkoumaných situací na hrací ploše. Monitor umístěný u hřiště je přitom naprosto běžně používaný i v dalších zemích včetně Německa. A výpadky komunikačních zařízení jsou taktéž problémem, který řeší i v dalších soutěžích. Proto vždy v souladu s protokolem IFAB docházelo k tzv. dvojímu jištění, což představuje propojení videoasistenta se čtvrtým rozhodčím náhradním komunikačním systémem a dále pomocí vysílaček asistenta u monitoru. Všichni zúčastnění jako technici, sudí i videoasistenti byli proškoleni, takže vědí, jak se v takových případech chovat.

Výtky z hlediska technického vybavení při zavádění videa do fotbalu na tuzemské scéně uznáváte?

Fotbalová asociace se na fungování systému nepodílela ani korunou, vše hradili partneři Ligové fotbalové asociace. Od začátku jsme kupříkladu vyvíjeli snahu o modernizaci komunikačních zařízení, neboť v současné době je většina z komunikátorů zastaralá a dosluhuje. Firma Vokkero vyvinula novou speciální sérii uzpůsobenou pro využívání při utkáních s VAR. K jejímu nákupu či jakékoliv jiné investici ze strany FAČR nedošlo během fungování minulé komise rozhodčích, ovšem ani po nástupu Jozefa Chovance do jejího čela v průběhu léta a následných personálních změnách.

Jozef Chovanec, předseda komise rozhodčích, jako hlavní důvod odvolání uvedl, že jste nebyl loajální. Jaké byly vaše vztahy?

Od léta, kdy nastoupil do komise, nebyly ideální. Já jsem pana Chovance znal jako bývalého vynikajícího hráče, reprezentanta a trenéra. Neznal jsem jeho postoje a filozofii k vedení komise rozhodčích. Ale ta byla od začátku jasná, když kupříkladu autoritativně dosadil pana Wilczeka na pozici místopředsedy komise rozhodčích, aniž by se setkal s ostatními členy komise a vyslechl si jejich názory a představy o fungování v komisi. Já se v rámci komise věnoval práci garanta projektu videorozhodčích. A při jednáních komise jsem tak, jak je v demokratické společnosti běžné, říkal svoje názory. A možná právě toto se předsedovi komise rozhodčích nelíbilo. Někdy jsem měl totiž pocit, že přihlížím secvičeným scénkám.

Jaký bude nyní osud projektu videorozhodčích v České republice?

Probíhá intenzivní komunikace s vedením IFAB o situaci projektu videorozhodčích v ČR. Zástupci IFAB jsou vzniklou situací velice zneklidnění.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice