Hlavní obsah

Česká televize možná nasadí víc kamer na fotbalové zápasy

PRAHA

Česká televize možná bude od jarní části sezóny snímat všechny zápasy fotbalové ligy až čtyřmi kamerami, zatímco dosud si při utkáních kromě přímých přenosů vystačila s jednou a výjimečně dvěma kamerami. Hlavním důvodem snahy o zvýšení jejich počtu je zlepšení podmínek pro analyzování sporných situací po zápasech.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Oznámil to šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý, který jednal se zástupcem majitele Baníku Ostrava Tomášem Peterou. Právě Petera minulý pátek inicioval schůzku zástupců osmi ligových klubů, na níž se mimo jiné hovořilo o tom, jak zlepšit výkonnost prvoligových rozhodčích. Petera byl vzápětí pověřen jednáním s vedením ČT, aby zjistil možnosti, jak lze v televizi kvalitněji vyhodnocovat zápasy.

Zkvalitnění monitorování jednotlivých ligových utkání, které má pomoci k následnému odhalování sporných situací, podle Petery může být prospěšným krokem. "Za prvé to zlepší zpravodajství a servis pro fanoušky a za druhé v případě potřeby získáme kvalitnější podklady pro komisi rozhodčích či disciplinární komisi," řekl dnes ČTK Petera s tím, že by společně s Černým měli v dohledné době zavedení novinky prodiskutovat s vedením fotbalového svazu a jeho marketingovou společností STES.

Pomoc s financováním

Ředitel první ligy Ivo Lubas možnost používání většího počtu kamer na ligových kláních vítá. "Jednoznačně takovému nápadu tleskám, bude to určitě pokrok a změna k lepšímu," řekl ČTK Lubas. Novinku však musí schválit i 32 zástupců klubů z první a druhé ligy na ligovém shromáždění, které by se mělo uskutečnit ve druhé polovině ledna.

Zatím není jasné, kdo bude akci "kamery" financovat. Nasazení většího počtu kamer si vyžádá vyšší náklady. "Samozřejmě jsme o tom hovořili a máme nějakou představu, ale tyto konkrétní věci teprve budeme řešit," uvedl Petera.

Černý nechtěl o konkrétních částkách hovořit, podle něj však finanční náležitosti nového projektu nejsou nepřekonatelným problémem. "Nebyla by to nijak dramatická situace, změna by to byla v řádech desítek tisíc. Ale na druhou stranu je jasné, že by České televizi někdo musel s financováním pomoci," řekl ČTK Černý.

Reklama