Hlavní obsah

Sparťané opět mezi elitou! Realu dýchají na záda, za sebou nechali Barcelonu či Manchester City

Aktualizováno

Dlouhodobě patří sparťanská mládežnická akademie mezi nejlepší v Evropě. Podle nejnovější studie Fotbalové observatoře CIES je strahovská líheň talentů osmou nejlepší. Jen jednu příčku za slavným Realem Madrid. Letenští naopak porážejí Barcelonu, Arsenal či Atlético Madrid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek patří mezi sparťanské odchovance, kteří se prosadili i v hlavním týmu Letenských.

Článek

Statistika ukazuje, kolik odchovanců jednotlivých týmů hraje v nejvyšších soutěžích. Průzkum sledoval jednatřicet evropských lig a Sparta dopadla skvěle.

Seznam nejlepších mládežnických akademií v Evropě:
Zastoupení odchovanců v Top 31 evropských ligách
1. Ajax77 odchovanců
2. Dynamo Kyjev69 odchovanců
3. Partizan Bělehrad69 odchovanců
4. Dinamo Záhřeb66 odchovanců
5. Crvena Zvezda61 odchovanců
6. Sporting Lisabon58 odchovanců
7. Real Madrid53 odchovanců
8. Sparta Praha52 odchovanců
9. Dinamo Minsk50 odchovanců
10. Hajduk Split50 odchovanců
...
13. Barcelona47 odchovanců
26. Slavia Praha37 odchovanců
31. Arsenal33 odchovanců
33. Manchester CIty32 odchovanců
38. Sigma Olomouc31 odchovanců
46. Atlético Madrid29 odchovanců
Pozn.: Fotbalová observatoř vybrala těchto 31 lig v Evropě: anglická, běloruská, bulharská, česká, dánská, finská, francouzská, chorvatská, italská, izraelská, kyperská, maďarská, německá, nizozemská, norská, polská, portugalská, rakouská, rumunská, ruská, skotská, slovenská, slovinská, srbská, španělská, švédská, švýcarská, turecká a ukrajinská.

Pomyslným vítězem se stal Ajax Amsterdam se 77 odchovanci. Za ním skončilo shodně se 69 odchovanci duo Dynamo Kyjev - Partizan Bělehrad. Spartě observatoř spočítala 52 odchovanců, což stačilo na osmé místo. Z dalších českých týmů skončila Slavia na dělené 26. pozici (37 odchovanců) a Sigma Olomouc pak na dělené 38. příčce (31 odchovanců).

„Hlavním smyslem práce s mládeží ve fotbalových akademiích je především výchova pro vrcholový fotbal dospělých, tzn., jaký počet hráčů se dostane do nejvyšší soutěže dospělých. Z toho důvodu je pro nás potěšující, že se dlouhodobě držíme v první desítce. Většinou jsme okolo sedmého, osmého místa. Ve srovnání konkurenčních týmů v Evropě je to dobrá vizitka práce s mládeží. Ale podotýkám, že toto není jediné kritérium v práci s mládeží," řekl pro Sport.cz vedoucí klubové fotbalové akademie Sparty Miroslav Krieg.

Zastoupení odchovanců v Top 5 evropských ligách
1. Real Madrid36 odchovanců
2. Olympique Lyon35
3. FC Barcelona34
4. Bilbao26
5. Paris St. Germain24
Rennes24
Manchester United24
8. Real Sociedad23
9. Stuttgart22
10. Sporting Lisabon21

Studie však také uvádí, kolik odchovanců jednotlivých evropských týmů působí v top pěti evropských soutěžích, mezi které se řadí anglická, španělská, italská, německá a francouzská liga. V tomto žebříčku se neumístil žádný český tým. První místo ovládl Real Madrid (36 odchovanců) před Lyonem (35) a Barcelonou (34).

„Myslím, že je řada faktorů, proč se českým hráčům nedaří prosadit v pěti nejlepších ligách. Ať už jsou to charakterové vlastnosti, odolnost, pohodlnost, či rychlé uspokojení se. Pro úspěch dělají mnohdy víc rodiče či agenti než samotný hráč. Mnoho hráčů rádo dělá to, co je baví, ale už ne to, co jim nejde. Málo pracují na zlepšení svých nedostatků. Také více myslí na sebe než na kolektiv," vypočítává neduhy českých mladých fotbalistů Krieg.

Příčiny dlouhodobého neúspěchu českých talentovaných fotbalistů v Evropě podle Miroslava Kriega:
Špatně nastavené charakterové vlastnosti
Slabá odolnost
Pohodlnost
Iluze o realitě života
Rychlé uspokojení se
Sobeckost
Finanční motivace
Nedostatečné obětování se pro klub
Nedostatečná sebereflexe

Reklama