Hlavní obsah

Pochod fanoušků Slavie budou sledovat stovky policistů

Praha

Plánovaný pochod fanoušků fotbalové Slavie před nedělním derby se Spartou budou z Václavského náměstí na Letnou sledovat stovky policistů. Stadion bude pro fanoušky otevřen od 15:30, zápas začne v 17:00.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie během utkání s Plzní. Ilustrační snímek.

Článek

Vedle policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky se bezpečnostních opatření zúčastní také policisté se psy a na koních. "Policisté budou dohlížet nejen na ochranu veřejného pořádku, ale také na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Již v průběhu dne budou monitorovat pohyb fanoušků obou celků na území metropole a zajišťovat jejich doprovod ke stadionu," uvedl dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Sraz fanoušků Slavie bude ve 13:00 v horní části Václavského náměstí, odkud vyjdou ve 13:30 směrem na náměstí Republiky. Přesun bude pokračovat po trase Revoluční, Štefánikův most, Letenský tunel a Korunovační až na stadion.

Při dohledu nad silničním provozem a veřejným pořádkem bude policistům pomáhat i několik desítek strážníků městské policie. "Parkovací kapacity kolem stadionu jsou omezené, proto prosíme návštěvníky utkání, aby nechali svá vozidla doma a v co největší možné míře využili městskou hromadnou dopravu," vyzval Daněk.

Předchozí pochody stovek slávistů na derby se Spartou se většinou obešly bez větších potyček. Důrazněji policie zasáhla v dubnu 2014, kdy se příznivci Slavie dostali do konfliktu s policisty hlavně na Čechově mostě. Důvodem bylo údajně používání pyrotechniky i přes varování policie, že je to zakázané. Po zákroku měli někteří fanoušci v obličeji krev.

Vedení Slavie označilo zákrok za nepřiměřený, vnitřní kontrola policie ale nezjistila žádná porušení zákona ani nadměrné použití donucovacích prostředků. Policisté tehdy při derby zadrželi 86 lidí, především z průvodu slávistů.

Reklama

Související témata: