Hlavní obsah

Mavuba vzpomíná nejen na konflikt s Ibrou. V Česku jsou rasisti, píše exsparťan

Praha

Narodil se na moři, a tak když sepsal své paměti, nazval knížku trefně Kapitán svého života. Francouzský fotbalista Rio Mavuba byl do léta hráčem pražské Sparty, pak na Letné skončil a brzy ohlásil konec kariéry. Třináctinásobný reprezentant své země teď pracuje jako expert pro televizi RMC Sport. Zážitků má spoustu. V knize popisuje nejen třeba slavnou strkanici se Zlatanem Ibrahimovicem, ale také rasismus v České republice, který pocítil na vlastní kůži. Proto by na pražské angažmá raději zapomněl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rio Mavuba nevzpomíná na angažmá ve Spartě v dobrém.

Článek

Francouzský internacionál Rio Mavuba si nedělá iluze. „Rasismus je na hřištích a hlavně v hledištích. Rasisté jsou bohužel všude, takže není důvod, aby někteří neseděli i na tribunách,“ píše záložník, který odehrál v české lize 11 zápasů.

Zatímco ve Francii čelil rasismu minimálně, v Česku nevycházel z údivu. „Už při podpisu smlouvy jsem slyšel, že mezi ultras Sparty jsou rasisté,“ píše.

Hned v prvním kole hrála Sparta doma s Bohemians. „V úvodu utkání zůstal ghanský útočník soupeře Benjamin Tetteh ležet zraněný před tribunou nejradikálnějších fanoušků hostů. Část z nich hned začala dělat opičí skřeky. Příznivci jeho vlastního klubu!? Šokovalo mě to,“ píše Mavuba. Tetteh je dnes paradoxně nejlepším střelcem Sparty.

Francouz se hned obrátil na zimbabwského spoluhráče Costu, který na Letné působí od roku 2013. „Řekl mi, ať si takových projevů nevšímám, že takhle to chodí,“ zůstal Mavuba šokován podruhé. Costa prý ještě dodal, že klub platí za rasismus pokuty od UEFA, ale kromě kampaně „NE rasismu“ příliš nereaguje.

Hned další kolo Sparta vyhrála v Mladé Boleslavi. A tam zůstal Francouz opařen znovu. „Kapitán nám řekl, ať jdeme pozdravit asi tři stovky našich fanoušků. Hráči si s nimi přes plot plácají, ale když jsem přicházel já, pět nebo šest jich ruku stáhlo. Byl jsem překvapený. Když přišli na řadu další hráči tmavé pleti, ti samí fanoušci udělali to samé,“ žasl Mavuba.

Proto se s dalšími zahraničními hráči dohodli, že podávání rukou příště vynechají. „Všichni jsme byli zaskočení. Rozhodli jsme se, že tenhle rituál budeme bojkotovat. Vidět v roce 2018 na stadionu takové chování, je skandální. Skutečná halucinace,“ stěžuje si Mavuba.

Reklama

Související témata: