Hlavní obsah

Frejlachovi se báječně vydařil podzim

Josef PešoutPrávo

Má za sebou báječný podzim. Liberecký fotbalový záložník Tomáš Frejlach střílel důležité góly v evropských klubových pohárech i za reprezentační jedenadvacítku, výrazně se prosadil také v Gambrinus lize.

Článek

"Sám se divím, jak se mi dařilo. Předtím jsem hrál s Příbramí jen o záchranu, ale ve Slovanu Liberec je všechno o třídu výš. Výborná parta, skvělé podmínky i zázemí, prostě špičkový klub. Jsem šťastný, že si mě v létě vybrali, a důvěru ze strany trenéra Lavičky se snažím splácet svými výkony," ohlíží se za povedeným půlrokem nadějný fotbalista.

Které dosažené branky si cení nejvíce? "Určitě vyrovnávacího gólu v Sarajevu do sítě domácí Bosny a Hercegoviny v baráži jednadvacítky o mistrovství Evropy. Remíza nám zajistila postup. Byl to nepopsatelný pocit a pro mě neuvěřitelný zážitek," připomíná Frejlach svůj velký podíl na úspěchu českých "lvíčat". Už předtím dvěma trefami pomohl zdolat výběr Běloruska.

Během podzimní sezóny si ale prožil i méně radostné chvíle. "Hodně nás v Liberci mrzelo, že jsme se nedostali do Ligy mistrů. Po vyřazení od Spartaku Moskva jsme cítili velké zklamání, které jsme se snažili odčinit aspoň v Poháru UEFA," líčí záložník, jenž skóroval v duelech s Crvenou zvezdou Bělehrad a Grasshoppers Curych. "Ale přiznám se, že bych to klidně vyměnil aspoň za jediný start v Lize mistrů," krčí rameny.

Příliš neplánuje

V liberecké sestavě začínal na pravém okraji středové řady, postupně se ale přesunul na post ofenzívního záložníka. "Tohle místo mi asi vyhovuje nejvíce, ale trenér při nabitém programu točil více hráčů," glosuje Frejlach, jenž pár zápasů vynechal kvůli výronu v kotníku a problémům se zády.

Nyní ale už nabírá psychické síly pro jaro. "Vánoční svátky strávím s přítelkyní a u rodičů v Kutné Hoře. Chci si pořádně odpočinout, ale na přelomu roku se zase začnu hýbat, aby mě nezaskočil začátek zimní přípravy," usmívá se liberecký mladík.

Jakým směrem se bude ubírat jeho budoucnost? "Na okamžitý odchod do ciziny zatím nemyslím. O svátcích si ale sedneme i s mým agentem Ondrou Chovancem a probereme, co dál," vykládá fotbalista, jenž se však zdráhá příliš plánovat.

"Věřím jen, že se Slovanem zvládneme jarní část ligy a popereme se o titul. Mistrovství Evropy jedenadvacítek je ještě daleko. Může přijít ztráta formy, nebo zranění, a kdoví, jestli se v červnu vůbec dostanu do nominace. Raději zůstávám při zemi, i když mě start na šampionátu strašně láká," uzavírá Frejlach.

Reklama

Související témata: