Hlavní obsah

První triumf v Lize mistrů se promítl hned dvakrát, tvrdí plzeňský šéf. Chválil veterána

Plzeň

Byl náramně spokojený. Hlavně tedy s bodovým ziskem, protože herně jeho svěřenci plnili úkoly jen poločas. Každopádně i přes náročný program předešlých dnů fotbalisté Viktorie Plzeň dokázali v neděli v sedmnáctém dějství tuzemské nejvyšší soutěže porazit Sigmu Olomouc (2:0), a tak svěřenci Pavla Vrby zůstali v kontaktu s vedoucí Slavií, zatímco náskok na třetí Spartu navýšili o tři body.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zleva Lukáš Kalvach z Olomouce a Aleš Čermák z Plzně.

Článek

„Do přestávky souboje se Sigmou byla naše hra zajímavá, dostávali jsme se do šancí. Byli jsme dostatečně rychlí v přechodové fázi. Ovšem po pauze Olomouc lépe kombinovala, dopřávali jsme jí prostor a připravila si dvě pozice, kdy mohla skórovat. Zdálo se mi, že klukům došly síly," promítal si šéf plzeňské lavičky průběh nedělních devadesáti minut.

Zatímco Sigma se na duel ve Štruncových sadech chystala celý týden, hráči Viktorie měli v nohách úterní souboj Ligy mistrů v Moskvě. Triumf na hřišti CSKA, první západočeský v letošním ročníku nejprestižnější klubové soutěže Evropy, se promítl i do bitvy se Sigmou.

„Fakt, že jsme dokázali v Rusku zápas z nepříznivého stavu obrátit a získat tři body, měl pochopitelně pozitivní efekt. Atmosféra v klubu je mnohem příjemnější, protože stále máme šanci hrát o jarní účast v Evropské lize. Kdybychom se vraceli s jakýmkoliv jiným výsledkem, znamenalo by to konec nadějí na pokračování v Evropě," připomínal Vrba, že vedle finančního a bodového efektu představovala výhra v Lužnikách i obrovský impuls pro sebevědomí jeho svěřenců.

Pochvala pro veterána

„Na druhou stranu šlo o mimořádně těžký zápas. Když připočtu náročné cestování, v druhé části zápasu se Sigmou byl náš výkon moskevským představením ovlivněn," říkal Vrba. „Ale tím neomlouvám, co jsme po pauze předváděli. Vstup do druhé půle jsme prostě nezvládli, Olomouc nás přehrávala, byla nebezpečná. Až příchodem Hořavy a Řezníčka jsme situaci dostali pod kontrolu," věděl Vrba.

Byl potěšen, jak Milan Petržela, pětatřicetiletý matador záložní řady bojující v Plzni už jedenáctou sezonu, zareagoval na kritiku po výkonu v duelu s CSKA. „V Moskvě jsem ho chtěl střídat po dvacet minutách. Ale tentokrát byl výrazně lepší. Zejména jeho přičiněním jsme se dostávali k rychlým brejkům. Pak mu ale došly síly a už nebyl tak aktivní. Nicméně do přestávky hrál tak, jak si představuji," vyzdvihl plzeňský trenér herní projev Petržely, který se gólovou asistencí podepsal pod vítěznou trefu Chorého.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Milan Petržela z Plzně slaví gól.

Miroslav Chaloupka

Pro třiadvacetiletého útočníka šlo o první ligový zásah v nynější sezoně. „Měl dostatek šancí s Příbramí i Libercem, kdy bohužel pro nás selhal. Přitom v našem týmu je vše postavené na gólech hrotových hráčů. Trefa proti Sigmě je takovým světlem na konci tunelu. Musí se prosazovat více. Až dát branek deset, bude to něco jiného," prohlásil Vrba.

Reklama

Související témata: