Hlavní obsah

Česká liga zahraničním fotbalistům nepřeje, Sparta však má větší poměr cizinců než týmy Premier League

Neuchatel/Praha

Se zajímavou statistikou přišla fotbalová observatoř CIES, podle jejího výzkumu evropských soutěží je v českých týmech čtvrtý nejnižší poměr cizinců oproti domácím hráčům. Sledováno bylo 31 elitních evropských lig.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutný Nicolae Stanciu se neprosadil a Sparta vstřebává domácí porážku od Teplic.

Článek

Podle oficiálních statistik nastoupilo za české prvoligové kluby 87 cizinců (z toho 20 Slováků). Tuzemská soutěž je tak zhruba jen z jedné čtvrtiny obsazena zahraničními posilami.

Zatímco česká liga příliš mnoho zahraničních hráčů nevyužívá, Sparta se tomuto trendu výrazně vymyká. Podle statistik Fortuna ligy v této sezoně nasadila 9 Čechů a 16 cizinců, kteří tak tvořili 64 % fotbalistů hrajících za letenský tým.

To je paradoxně větší poměr zahraničních hráčů, než je například průměr týmů v Premier League. A to je věhlasná anglická soutěž známa rozsáhlým využíváním fotbalistů z cizích zemí. V žebříčku CIES ji předčila jen kyperská 1. Division.

Nejmenší procento zahraničních hráčů potom najdeme v Srbsku, kde fotbalisté z ostatních zemí zabírají jen 16,3 %.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata: