Hlavní obsah

Příbram povede do bojů o záchranu Kotrba

PŘÍBRAM

Trenérem fotbalistů Marily Příbram v jarní sezóně bude Jiří Kotrba. O změně na postu hlavního kouče řekl ČTK ředitel klubu Josef Hadraba, který ve čtvrtek ráno podepíše s novým koučem kontrakt. Dosavadní trenér František Barát se vrátí k rezervnímu týmu, Kotrbovými asistenty by měli být František Kopač a Jiří Krejčí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jiří Kotrba.

Článek

Kotrba se vrací do známých míst, neboť v klubu působil už v letech 1998 až 2002. V Příbrami vyměnili trenéra už podruhé v tomto ligovém ročníku, Barát vystřídal na konci září Pavla Tobiáše.

Příbram začala o příchodu Kotrby vyjednávat už koncem minulého roku, ale v úterý se zdálo, že přání klubových funkcionářů zůstane nevyslyšeno. Proti jeho uvolnění se stavělo vedení Českých Budějovic, kde se stal nejzkušenější ligový kouč podle počtu zápasů šéfem sportovního centra mládeže. Kotrba ale nakonec dostal svolení a místo klidné budoucnosti zvolil nejistou práci v zachraňujícím se klubu, který má po zatčení svého majitele Jaroslava Starky nejen fotbalové starosti.

"Dnes došlo k oboustranné dohodě, ve čtvrtek ráno bych měl s Jirkou podepsat trenérskou smlouvu a v nejbližších dnech se ujme přípravy mužstva," řekl Hadraba.

Proti pokračování Baráta na příbramské lavičce mluvila i skutečnost, že není majitelem nejvyšší trenérské licence a měl pro působení v první lize výjimku.

Pod Kotrbou největší úspěchy

S Kotrbou zažil středočeský klub největší úspěchy v novodobé historii. Marila je sice přímým nástupcem kdysi úspěšné Dukly Praha, ale když v sezoně 2000/01 obsadil klub čtvrté místo a postoupil do Poháru UEFA, byla to pro Příbram velká událost. Za rok sice šel klub výkonnostně dolů a Kotrba musel odejít, ovšem se šéfem klubu Starkou zůstal v úzkém vztahu, a když se nedávno Starka ocitl ve vazbě, osmačtyřicetiletý kouč dal najevo, že je ochoten znovu pomoci.

Do nejvyšší soutěže se Kotrba vrací po roční odmlce, v říjnu 2005 byl odvolán od fotbalistů Brna. Do té doby nasbíral 316 ligových zápasů v roli hlavního kouče, vedl také Žižkov, Jablonec, Spartu a Olomouc. Jeho bilance je aktivní: v lize pod ním mužstva vyhrála 132 zápasů a ve 106 případech prohrála. Více než třetinu kariéry strávil v Příbrami, kterou vedl do 111 utkání, z nichž 41 bylo vítězných a 40 zápasů prohrál. Žádný ze současných prvoligových koučů za sebou nemá tak bohatou kariéru.

V Příbrami se postarali už o sedmou trenérskou rošádou v rozehrané sezoně. Nejprve skončil v Olomouci Vlastimil Palička, kterého vystřídal Vlastimil Petržela, místo Stanislava Grigy trénuje Spartu Michal Bílek a za něj přišel do Plzně Stanislav Levý. Pak přišla první změna v Příbrami. Později ve Slovácku skončil Jiří Plíšek, kterého nahradil Pavel Malura, ve Zlíně poté vystřídal Petra Uličného další prvoligový nováček Pavel Hoftych.

Reklama

Související témata: