Hlavní obsah

Za nás soupeři Sparty už na kraji Prahy prohrávali. Teď v týmu vládne nepohoda, cítí Horňák

Praha

Už ve čtvrtek mu začíná nová mise. Těžší, náročnější a hlavně ostře sledovaná, protože trenérskou lavičku sparťanské juniorky vyměnil Michal Horňák na přelomu roku za funkci asistenta ve Ščasného realizačním týmu áčka. „Těším se na staronové prostředí, na realizační tým, na nové mužstvo,“ přiznává, jak moc ho láká výzva, před kterou stojí.

Michal HorňákVideo: Sport.cz

 
Článek

Sparta je na tom po ligovém podzimu bídně, neboť v tabulce figuruje až na páté příčce se sedmnáctibodovým mankem na vedoucí Slavii. Situace, jakou Michal Horňák na Letné jako hráč nepoznal. Vždyť s ní získal deset mistrovských titulů, ze Sparty se dostal do reprezentace a při slavném tažení evropským šampionátem v roce 1996 si zahrál v londýnském Wembley i finále.

„Z nás měli soupeři takový respekt, že už když přijeli na kraj Prahy, prohrávali o dva góly. A my dovedli jejich respektu využít. Jenže teď se mi zdá, že v mužstvu vládne určitá nepohoda. Věřím ale, že se nám povede ji odstranit a Sparta se bude jen a jen zlepšovat," doufá Horňák v proměnu a lepší letenské jaro.

Nejen on, ale i nový sportovní ředitel Tomáš Rosický by se o ni měl postarat. Dvě schůzky už s ním nový asistent áčka Michal Horňák absolvoval, další na něho i na celý realizační tým samozřejmě čekají.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Michal Horňák v roli gratulanta jásajícímu Ivanu Haškovi.

Václav Jirsa

„Zatím jsme si nestačili sednout a pořádně rozebrat, co Spartě nejvíc chybí. Samozřejmě nejdřív musí současnou situaci analyzovat majitel a vedení klubu, zároveň se musíme dopátrat příčin i my, jako realizační tým. Vždyť Sparta je z historického hlediska nejúspěšnějším mužstvem v republice a všichni chceme, aby byla zase úspěšná. Rád bych pomohl k tomu, aby figurovala tam, kde byla v naší éře."

Důležité podle Horňáka bude, aby se na Letné všichni naladili na stejnou notu a táhli za jeden provaz. „Hráči to vycítí a je to pro ně hrozně důležité vědomí," připomíná nový Ščasného asistent u sparťanského áčka.

Sparta odstartovala zimní přípravu, do které se zapojí i dvě nové akvizice. Čtyřiadvacetiletý Švéd David Moberg Karlsson a o rok mladší letenský odchovanec Martin Hašek mladší, kterého koupila Sparta z Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Legendy Sparty (zleva) Michal Horňák, Pavel Černý a Petr Kouba s maketou letenského stadiónu.

Vlastimil Vacek

„Znám Martina z dorostu i tehdejšího sparťanského béčka, měl by vnést do mužstva oživení," kvituje Horňák návrat hráče, který ve Spartě vyrostl.

Sparta začíná přípravu na ligové jaro už ve čtvrtek, příští středu na ni čeká první přípravné utkání proti druholigovým Českým Budějovicím, tři dny nato změří síly s německou Chotěbuzí.

„Říká se, že příprava je pro trenéry tím nejlepším obdobím, protože nejsou pod takovým tlakem. Ve Spartě to ale rozhodně neplatí a platit nebude. My budeme pod tlakem od prvního tréninku a prvního přípravného utkání," je si Michal Horňák dobře vědom, jak náročná mise pro něho v nové funkci nastává.

„Předsevzetí si nedávám, ale přání, aby to se Spartou bylo jen a jen lepší, pochopitelně mám. Na vedoucí Slavii ztrácíme hrozně moc bodů, než abychom mohli pomýšlet na titul, ale vzhůru v tabulce chceme. Alespoň k třetímu místu. A naším cílem by mělo být vyhrát domácí pohár."

Reklama

Související témata: