Hlavní obsah

Stanciu čeká na víza, rekord saúdskoarabské ligy netrhne

Záložník Nicolae Stanciu se v minulosti stal nejdražším fotbalistou belgické i české ligy, v Saúdské Arábii však zřejmě přestupový rekord nepřekoná. Očekávaný transfer z pražské Sparty do Al Ahlí totiž z rumunského reprezentanta udělá až šestého nejdražšího hráče v historii tamní soutěže, která láká stále více známých fotbalistů i trenérů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ještě v dresu Sparty oslavuje gól proti Jablonci.

Článek

Podzimní kapitán Nicolae Stanciu opouští Spartu. V pondělí odletěl ze soustředění ve Španělsku jednat o angažmá v týmu Al Ahlí ze Saúdské Arábie. Podle klubového twitteru už je na přestupu dohodnutý, a pokud projde zdravotní prohlídkou, podepíše v novém působišti smlouvu na tři a půl roku.

"Niko je momentálně v Dubaji, kde proběhla část jednání i některé zdravotní testy. Přestup však může být dokončen až v Saúdské Arábii, kam jsou třeba víza. V Dubaji si o ně zažádal, k transferu tak může dojít nejdříve ve středu," avizuje pro Sport.cz hráčský agent Pavel Zíka ze společnosti Global Sports, který rumunského reprezentanta v České republice zastupuje.

Stanciu v létě 2016 odešel ze Steauy Bukurešť do Anderlechtu Brusel za 8,5 milionu eur (asi 220 milionů korun), loňský přestup z belgického klubu do Sparty podle webu transfermarkt.com vyšel na 3,75 milionu eur (asi 97 milionů korun).

Nyní má Al Ahlí za pětadvacetiletého středopolaře, který už je s klubem z Džiddy domluven, zaplatit Spartě deset milionů eur (asi 258 milionů korun). Podle belgických médií má Stanciův bývalý klub Anderlecht nárok na 15 procent z přestupové částky, čili 1,5 milionu eur (asi 38,7 milionu korun).

Rekord drží Musa

V saúdskoarabské lize drží rekord nigerijský útočník Ahmed Musa, za kterého Al Nassr loni v létě zaplatil Leicesteru 16,5 milionu eur (asi 425 milionů korun). O něco dražší než Stanciu byli i Brazilci Josef, Thiago Neves a Giuliano a Kapverďan Djaniny.

Al Ahlí třikrát vyhrál saúdskoarabskou ligu, naposledy v roce 2016. V letech 2011 až 2013 aktuálně čtvrtý tým tabulky trénoval bývalý kouč české reprezentace nebo Slavie Karel Jarolím. V minulé sezoně svěřenci Argentince Pabla Guedeho skončili druzí za mistrovským Al Hilálem.

Rekordního patnáctinásobného šampiona země vede známý Portugalec Jorge Jesus, jenž dříve trénoval například lisabonské celky Sporting a Benfiku. V roce 2012 působil v Al Hilálu jiný český kouč Ivan Hašek. Další Portugalec Rui Vitória je nyní na lavičce Al Nassru a Chorvat Slaven Bilič koučuje Al Ittihád. Bývalý egyptský reprezentant Mido je zase trenérem nováčka Al Wahdy.

Stanciovými spoluhráči v Al Ahlí budou i zkušení Španělé José Manuel Jurado a Alexis. V tomto ročníku působí v saúdskoarabské soutěži více než 150 cizinců, nejvíce z nich je z Brazílie. Mezi další známá jména patří Francouz Bafétimbi Gomis (Al Hilál), Maročan Nordin Amrabat (Al Nassr), Rumun Constantin Budescu a další Maročan Mbark Busúfa (oba Al Šabab) nebo Slovák Filip Kiss (Al Ettifaq).

Reklama

Související témata: