Hlavní obsah

Ligu hrál dřív než Rosický. Mašek věří, že mu osud nabídne ještě další Ajax

Praha

Na českou prvoligovou scénu vtrhnul dřív než Tomáš Rosický, v necelých šestnácti letech. Když krátce po debutu záložník Dominik Mašek přestoupil do Hamburku, vypadalo to na velkou kariéru. Vinou zranění se zadrhla. Teď se jí pokusí nastartovat v Mladé Boleslavi, kam se v lednu přesunul od Botiče.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Dominik Mašek po přestupu do Mladé Boleslavi.

Článek

„Nejde o restart. Přestup je pro mě impulzem, abych se posunul výš. Věřím, že mi angažmá pomůže, zároveň já pomůžu Boleslavi," přeje si Mašek, který se do Česka vrátil v létě 2016 po angažmá v nizozemském Cambuuru. Když tehdy podepisoval kontrakt s Bohemians 1905, prohlásil, že se do zahraničí chce jednou vrátit. A konečně naplno prorazit.

„Cizina je pořád můj cíl, doufám, že si venku ještě zahraju. Samozřejmě, když mi bylo šestnáct a hrál jsem českou ligu, myslel jsem si, že se všechno bude vyvíjet skvěle dál. Bohužel, kariéra se trošku zadrhla. Byl jsem často zraněný, ve zlomovém věku, od osmnácti do jednadvaceti, jsem toho moc neodehrál," podotýká nejmladší hráč, který kdy nastoupil v české lize. Když v ní v květnu 2011 v dresu Příbrami debutoval, bylo mu 15 let a 322 dnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Mašek se raduje z proměněné penalty v dresu Bohemians.

V sedmnácti se připravoval s A-týmem Hamburku. Byť za něj v bundeslize nenastoupil, absolvoval přátelská utkání. Když už se v jednu chvíli schylovalo k nominaci na zápas německé ligy, přišla první vlna zranění.

„Byl jsem dlouho mimo hru, po návratu se moje situace změnila. Navíc se u týmu točili trenéři, v klubu byly velké problémy, došlo ke změnám ve vedení. Nepodařilo se mi prorazit, svět se ale nezboří, udělal jsem pro úspěch maximum. Takový je fotbal, nemůžu se vymlouvat, osudy hráčů jsou různé," vypráví Mašek.

Kroku, odejít brzy do zahraničí, ani s odstupem mnoha let nelituje. Pobyt v cizině ho posunul po lidské stránce. „Musel jsem se o sebe sám starat, naučil se jazyk. Kdyby mi teď bylo šestnáct a měl možnost jít ven, šel bych zase," tvrdí 23letý záložník. Přiznává, že se mu stýská po velkých zápasech, jakými pro něj byly ty s Ajaxem nebo Eindhovenem v nizozemské lize.

„Zatím moje největší okamžiky kariéry. Moc si přeju, aby se mi ještě nějaké úspěchy povedly. Třeba s Boleslaví. Máme šanci probojovat se do evropských pohárů, kde na takové mančafty můžeme narazit. Věřím, že Ajax a PSV nebyla moje poslední velká utkání," doufá Mašek.

Reklama

Související témata: