Hlavní obsah

ČMFS rozvíjí neprofesionální fotbal

Rozvoj neprofesionálního fotbalu by mohl výrazně zvýšit návštěvy na ligových stadionech. Vyplývá to z dosavadních zkušeností z projektu UEFA nazvaného Grassroots (Kořeny). Českomoravský fotbalový svaz je v realizaci jeho myšlenek poměrně daleko a v dubnu se chystá v Helsinkách přistoupit k Chartě Grassroots, jejíž podmínky zatím splnilo jen pět zemí. Na úterním setkání s novináři to řekl ředitel oddělení neprofesionálního fotbalu Otakar Mestek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Z mladých fotbalistů mohou vyrůst opory Gamrinus ligy.

Článek

Podle jseho slov zatím nejdále s realizací projektu postoupili ve skandinávských zemích a právě v jejich zkušenostech je základ optimistických odhadů rostoucího zájmu o špičkový fotbal. "Začali před deseti lety a od té doby návštěvy na ligových stadiónech vzrostly ze tří na dvanáct tisíc diváků," řekl Mestek.

Rozvoj neprofesionálního fotbalu, který v Evropě představuje 96 procent fotbalové členské základny, se podle projektu UEFA po určité době projeví vylepšením image tohoto sportu, větším přílivem peněz i růstem kvality hráčů. Evropská fotbalová unie proto připravuje pro své členské země závazný manuál neprofesionálního fotbalu.

Program vzbudil zájem UEFA

Mestek je přesvědčen, že ČMFS už většinu jeho bodů dnes splňuje. Ocenil podporu, jaké se sportu dostává od státu. "Když jsme představili náš program fotbalových tříd, tréninkových center a masových turnajů pro jednotlivé věkové kategorie, vzbudilo to na UEFA značnou pozornost," pochlubil se Mestek. Dodal, že není náhodou, že český fotbal byl v mládežnických kategoriích vyhodnocen na druhém místě v Evropě za Španělskem.

Také členská základna neustále roste, ročně přibývá zhruba 20 tisíc registrovaných fotbalistů a zvláště futsal a ženský fotbal zaznamenávají dynamický růst. S 669 tisíci registrovaných fotbalistů je ČMFS daleko největším členem ČSTV a v přepočtu na počet obyvatel patří k největším v Evropě.

Pokus zastavit mládežnický exodus

Rychlé přistoupení k Chartě Grassroots může podle Mesteka přinést českému fotbalu od UEFA materiální pomoc v podobě nejrůznějších grantů. Svaz spatřuje velkou šanci například v budování fotbalových minihřišť. Celkové zlepšení podmínek pro fotbal by podle předsedy komise mládeže Vladimíra Blažeje mohlo částečně zpomalit předčasné odchody fotbalových dorostenců do zahraničí.

Reklama