Hlavní obsah

Možná jsem to odkoukal od Maradony, culil se liberecký Forrest Gump po úchvatném sólu

Před zápasem s Příbramí si liberecký záložník Jakub Pešek pustil sestřih slavných gólů, mezi kterými nechyběla ani branka Diega Maradony po nádherném sólu na MS 1986 v duelu proti Anglii. S Příbramí pak podobný majstrštyk sám předvedl, když se trefil po téměř sedmdesát metrů dlouhém běhu. Liberec pak porazil Středočechy jasně 4:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký Jakub Pešek na archivním snímku střílí gól Plzni v utkání 16. kola nejvyšší soutěže.

Článek

„Možná jsem to odkoukal," culil se hráč, jehož zdobí velká rychlost. „Získali jsme odražený balon, viděl jsem Néšu (Aleš Nešický), jak mi tam dává hezký balon a jen jsem slyšel: Utíkej, běž, tak jsem poslechl. Jako Forrest Gump," dodal s úsměvem 25letý záložník, jehož nezastavili ani čtyři protihráči. Dostal se až před gólmana a levačkou zamířil přesně k protilehlé tyči.

„Stopeři běželi na stranu, tak jsem si to dal nalevo, s čímž asi nepočítali. Snažil jsem se to jen uklidit a naštěstí se míč odrazil od tyče do brány," popsal druhou trefu Slovanu do sítě Příbrami.

„S míčem je velice rychlý, nestíhal jsem ho. Chybou bylo, že jsme zbytečně couvali. Naháněli jsme ho v podstatě ve čtyřech, ale nikdo nešel přímo do něj," litoval obránce Příbrami Tomáš Jablonský. „Péša to udělal nádherně. Je rychlý, víme, že umí utéct, ale stejně jsem fakt koukal, jak ho čtyři naháněli a nemohli ho chytit," ocenil i zkušený útočník Libor Kozák.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Zsolt Hornyák při utkání s Příbramí.

Podobné sólo už Pešek ukázal ve druhém kole na hřišti Plzně, tehdy však skórovat ještě nedokázal. „Tam se toho trochu zalekl a Kozáčik mu střelu vystihl. Teď by to už možná proměnil. Prvních pět šest kol měl trochu problém s adaptací, vše měl přes nohu a bylo to pomalé, což je však přirozené. Ale pak už začal být pro kolektiv přínosem," pochválil kouč Zsolt Hornyák svého hráče, který posílil Slovan v létě z druholigových Českých Budějovic.

„Je vidět, že postupně nabírá zkušenosti. Jsem hodně rád, že si takhle věřil a pustil se do čtyř hráčů," řekl Hornyák, který do svých svěřenců hustí co největší přímočarost. Po Peškovi vyžaduje, aby se o kličky pokoušel. „Hlavně ve vápně," prozradil fotbalista.

Slovan proti Příbrami vstřelil téměř čtvrtinu gólů, co dal za celý podzim. Co se změnilo? „Myslím si, že nám pomohl i Libor (Kozák), na hřišti jsme ho cítili, byl oporou. Trenér nás ještě o poločase nabádal, abychom nějaké góly přidali, což se povedlo. Škoda však, že jich nebylo ještě víc, příležitosti jsme na to měli. Čtyři góly ale musíme brát s pokorou," poznamenal Pešek.

Severočechům podle něj prospělo, že se tým oproti podzimu příliš nezměnil, největší ztrátou je špílmachr Petr Ševčík, jenž přestoupil do Slavie. „Ale myslím, že Aleš (Nešický) na jeho místě podal taky skvělý výkon. Všichni jsme hráli týmově. Už si to sedlo a hodně to pomohlo. Víme, co na hřišti od sebe můžeme čekat," uzavřel Pešek.

Reklama

Související témata: