Hlavní obsah

Chceme videorozhodčího na všech zápasech. Co nejdříve, ujišťují zodpovědní

Praha
Aktualizováno

Bitva fotbalistů Bohemains se Slavií (0:3), která se změnila ve VARšovické derby, znovu rozproudila vášnivou debatu o směřování projektu videorozhodčího v českém fotbale. Není už cesty zpátky, ujišťují zodpovědní. A snaží se, aby co nejdříve mohl být VAR nasazen na každém ligovém duelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světelná tabule s nápisem "Videorozhodčí přezkoumává situaci".

Článek

Ligová fotbalová asociace (LFA) a Fotbalová asociace ČR (FAČR) vnímají současnou emotivní debatu týkající se projektu videorozhodčího (VAR) způsobenou převážně událostmi v utkání 23. ligového kola mezi Bohemians a Slavií. Proto vydaly společné prohlášení.

"Společně i s dalšími partnery intenzivně hledáme cesty, aby v co možná nejbližší době všechny zápasy první ligy byly pod dohledem VAR, což ještě v nedávné minulosti vyznívalo zcela nereálně," ujišťují obě asociace a vyjadřují projektu plnou podporu.

Předmětem sporu je především metodika, podle níž má být videorozhodčí v české lize využíván. Názory jsou rozdílné.

"Zájmem obou stran je bezchybné a transparentní posuzování jednotlivých situací, dle aktuálního protokolu nastaveného Mezinárodní fotbalovou pravidlovou komisí (IFAB), kterým se také videorozhodčí v domácích soutěžích bezvýhradně řídí," zdůrazňují LFA a FAČR.

Jednoznačně odmítají atmosféru nejistoty kolem VAR. "Videorozhodčí poprvé v utkání domácí nejvyšší soutěže figuroval v prosinci 2017, projekt je přelomovou událostí pro kluby i veřejnost a neustále se dynamicky vyvíjí," poukazují.

Reklama