Hlavní obsah

Téměř padesát. Brazilci dobývají českou ligu, po Slovácích jsou nejpočetnější zahraniční enklávou!

Praha

Brazilci v české fotbalové lize? Ještě před dvaceti lety sci-fi, dnes běžná záležitost. Pomyslnou bránu na počátku nového tisíciletí otevřel útočník Fabio Gomes, akvizice Drnovic. Od jeho příchodu prošlo nejvyšší soutěží téměř padesát Kanárků. Brazilci jsou tak po Slovácích druhou nejpočetnější zahraniční enklávou v historii samostatné české ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brazilec Daniel Rossi v dresu Jablonce.

Článek

„Brazilci jdou kamkoli. Vědí, že musejí do ciziny, aby se zabezpečili. Jinak je čeká složitější život. Což byl i případ Adauta," říká jeden ze skautů Manchesteru City Jan Říčka. V roce 2002 z pozice sportovního ředitele Slavie přivedl do Edenu útočníka Evandra Adauta, který se jako jeden z mála brazilských hráčů dokázal v tuzemsku prosadit. Adaptace na odlišný životní styl i fyzicky náročný fotbal je pro Jihoameričany složitá.

„Na první zahraniční štaci se prosadí maximálně třetina Brazilců. Vyrůstali v bublině, považují se za mistry světa. Tak narazí spousta z nich. Navíc část z nich má volnější přístup k životu. Ale těžší pozici mají v Česku všichni cizinci. Náš fotbal je víc orientovaný na kondici a destrukci. Oni mají v krvi útočení," tvrdí Říčka.

Známí Brazilci v české lize
Evandro Adauto da Silva
bilance v české lize: 60 zápasů/14 gólů
česká stopa: Slavia Praha (2002–2006), Sparta Krč (2007–2008)
Daniel Rossi
bilance v české lize: 205 zápasů/11 gólů
česká stopa: Sigma Olomouc (2007–2013), FK Jablonec (2013–2016)
Melinho
bilance v české lize: 100 zápasů/16 gólů
česká stopa: SC Opava (2004–2005), Sigma Olomouc (2005–2010)
Rogerio Gaúcho
bilance v české lize: 42 zápasů/9 gólů
česká stopa: Sigma Olomouc (2005), Slavia Praha (2006–2008)
Fernando Hudson
bilance v české lize: 123 zápasů/5 gólů
česká stopa: Slovan Liberec (2007–2008), Dynamo České Budějovice (2008–2013)
Luis Fabio Gomes (Drnovice, 1. FC Příbram, Zlín)
De Azevedo (Baník Ostrava)
Cleber (1. FC Slovácko)

Vedle Adauta zanechala v tuzemsku výraznou stopu dvojice Melinho-Rossi, kteří váleli za Olomouc. Rossi následně i v Jablonci. „Nemuselo to ale tak být. Když jsem přicházel k prvnímu týmu, Melinho byl na odpis, měl menší problém se životosprávou. Domluvili jsme se, že absolvuje přípravu a vyjasnili si pravidla. Od té doby sekal latinu, byl fantastický. Rossi byl zodpovědnější, možná proto, že má italské předky. Na výši byl i po taktické stránce," vzpomíná trenér Zdeněk Psotka, který oba fotbalisty v Sigmě vedl.

Podle něj se do české ligy dostanou Brazilci nanejvýš třetí výkonnostní úrovně. „Nejlepší nadějné mladíky si berou Portugalci a Holanďani. Připravují si je pro A-týmy. Extratřída pak působí v Anglii a dalších top ligách. Spousta jich hraje na Ukrajině, v Rusku," uvádí Psotka.

„Můžeme se bavit o třetí, čtvrté kategorii. Ale rozhodující je hráč - jeho talent, ochota pracovat a zlepšovat se. Ale také ochota pracovat s ním. V tom máme v Česku velké rezervy," podotýká Říčka. Ve Slavii se Adautovi maximálně věnoval, trávili spolu spoustu času i mimo hřiště. Stali se z nich velcí kamarádi, dodnes jsou v kontaktu.

„Ady miluje fotbal. Strašně moc. Měl zmapované časy tréninků mládežnických týmů, sledoval je. Měl dobré oko na hráče. Už tehdy mi říkal: tenhle bude jednou v nároďáku, tenhle bude hrát ligu. A toho přihlas na vysokou školu. Chytrej kluk, ale velký fotbal nikdy hrát nebude. Nedivím se, že dělal nějaký čas agenta," povídá Říčka. Při sledování tréninků si ho Adauto častokrát dobíral.

„Ptal se mě, kde je problém? Všechno funguje, hráči šikovní, trenéři výborní. A pak přijde mistrovství světa, Brazílie je šampion a vy tady v Česku koukáte na televizi. Co jsem mu mohl říct, měl pravdu," culí se Říčka.

Adauto byl prý atypický Brazilec. Nejen, že se naučil česky, ale nebylo mu zatěžko hrát na škváře. A v reprezentačních pauzách si vydobyl i tři zápasy za béčko během týdne. „Říkal mi: Budeš dobrý ředitel, když zařídíš, abych mohl jít hrát za béčko třetí ligu. Hecoval jsem ho, že kluci z áčka kolikrát béčku vůbec nepomůžou. Vedl si záznamy, pak mi hlásil: Ady pětkrát béčko, čtyři vítězství, jedna remíza," směje se Říčka.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články