Hlavní obsah

Proti Slovácku nařídil tři penalty! Za všemi si stojím, prohlásil hlavní rozhodčí Rejžek

V první lize řídil teprve třetí zápas jako hlavní arbitr, ale již se stihl zapsat do historie soutěže. Sudí Pavel Rejžek nařídil proti Slovácku ve prospěch Liberce tři pokutové kopy. Libor Kozák se ani jednou nemýlil a Severočeši tým z Uherského Hradiště porazili 3:2. „Všechny byly nařízené dle mého nejlepšího uvážení a svědomí," prohlásil po utkání 28letý Rejžek, který shodou okolností pískal i první duel Slovácka s Libercem a na podzim nařídil desítku ve prospěch Slovácka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor tří gólů Libor Kozák z Liberce. Všechny vstřelil z pokutového kopu do sítě Slovácka.

Článek
Fotogalerie

Nařídil jste někdy tři pokutové kopy v jednom zápase?

Musím uznat, že nikdy jsem snad tři pokutové kopy nenařídil v jednom utkání. Ale když byly, tak byly.

Můžete penaltové momenty z vašeho pohledu popsat?

U prvního pokutového kopu došlo k nedbalému kopnutí do stehna či kolene hráče Liberce pana Potočného. Navíc tam byl ještě přidržen za dres v souboji o míč, což jsem hráčům ještě i gestikuloval.

Jaký zákrok byl tedy klíčový?

Nedbalé kopnutí. Nicméně hráči na mě vyvíjeli jakýsi nátlak, ptali se, za co to bylo. Říkal jsem jim, že ho ještě držel za dres. Prioritní ale bylo kopnutí do kolene. I s tím, že byl pan Potočný přidržen za dres.

Co druhá penalta?

Tam došlo k evidentnímu podražení. Podrazil kapitán hostujícího týmu pan Daníček soupeře v pokutovém území. Nad celou situací jsem měl dobrý přehled. Nařídil jsem pokutový kop. A třetí pokutový kop byl za úmyslné hraní rukou, kdy z mého pohledu i pohledu asistenta došlo k jakémusi zvětšení prostoru těla hráče. Ruka byla úmyslná, zvětšoval tím svůj objem, trefilo ho to i z mého pohledu někam na předloktí či až skoro k zápěstí. Zkrátka ten pohyb tam byl. Sice se otáčel, ale musel počítat s tím, že pokud do takového výskoku půjde a má ruku od těla a zvětšuje prostor, že je to pokutový kop.

Byl jste si u každého rozhodnutí jistý?

Samozřejmě, jinak bych je nenařídil.

Přesto, jak těžké bylo ukázat na penaltovou značku potřetí?

Vzhledem k tomu, že v profesionálních soutěžích jsem třetím rokem a těch utkání v první lize tolik nemám, tak to bylo těžké. Ale jednou jsem rozhodčí a musel jsem nařídit i třetí pokutový kop.

V utkání Liberce se Slováckem nebyl k dispozici systém VAR. Je pro rozhodčího lepší, když nemá k dispozici video a nemusí při svém rozhodnutí na něj spoléhat?

Pod videem prozatím řídit utkání nemůžu. Nicméně tvrdím, že video je dobrá věc, ale pokud penalta je, v prvé řadě musí udělat rozhodnutí rozhodčí. Dnes jsem já nařídil tři pokutové kopy a za tím si samozřejmě stojím. Kdyby bylo video, třeba by mě k něčemu volalo, to nemůžu teď posoudit.

Reklama

Související témata: