Hlavní obsah

Kozákův perný den. Nejdřív návrat do reprezentace, pak přestup do Sparty

Praha
Aktualizováno

Byl zklamaný, když se Slovanem přišel v neděli o poslední naději na pohárovou Evropu. Na dlouhé smutnění však nemá čas. Útočník Libor Kozák se nejprve v úterý dopoledne po pěti a půl letech vrátil do fotbalové reprezentace, a hned odpoledne ohlásil přestup do Sparty. Letenští tak získali z Liberce urostlého střelce, který by měl nejen dávat góly, ale svými dispozicemi také pomoci při obranných standardkách, které jsou velkou slabinou letenského týmu.

Foto: sparta.cz

Libor Kozák oblékl rudý dres Sparty.

Článek

Zanedlouho třicetiletý útočník Libor Kozák přišel do Liberce v lednu po ukončení smlouvy v italském Livornu a uzavřel se Slovanem smlouvu do června. Kontrakt byl ukončen k úterku a zkušený kanonýr míří do pražské Sparty, kde bude v příští sezoně pokračovat jeho bohatá kariéra.

„Posílení je nutné. Potřebujeme dávat góly, takže hlavně na postu útočníka či ofenzivního hráče. Ideální je, aby do každé řady přišel někdo, kdo by zvedl kvalitu," avizoval po nedělním derby na Slavii dočasný trenér Michal Horňák.

Na podzim se ve Spartě chytil Benjamin Tetteh, během jara ovšem značně uvadl. Ve zkušeném Kozákovi teď dostává zdatného konkurenta.

Devětadvacetiletý střelec se zkušenostmi z Premier League a Serie A se na Letné domluvil na dvouletém kontraktu.

Osobnost na hřiště i do kabiny

„Jsem moc rád, že se Libor stává hráčem Sparty. Je to pracovitý, týmový hráč a zkušený gólový útočník s výborným výběrem místa ve vápně," popisuje na klubovém webu sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Zároveň je pro nás osobností na hřiště i do kabiny, od které se naši mladí útočníci mohou učit. Ve své kariéře musel překonat hodně překážek a jen tak potvrdil, že je bojovník, který má silný charakter a touhu vítězit. Přesně takové typy nyní potřebujeme," poukazuje Rosický.

Foto: sparta.cz

Od zkušeného Libora Kozáka si Sparta hodně slibuje.

„Příchod do Sparty pro mě znamená obrovskou motivaci, moc se na angažmá těším. Rozhodování nebylo náročné. Sešel jsem se s Tomášem Rosickým, který mi představil, co se snaží na Spartě sestavit za tým - od té chvíle jsem byl odhodlaný jít sem," ujišťuje Kozák.

Kozák se na konci ledna vrátil domů po jedenáctiletém působení v Itálii a Anglii. Bývalý hráč Lazia Řím nebo Aston Villy za Liberec ve 14 ligových zápasech dal sedm branek a byl nejlepším střelcem týmu. Dobrá forma opavskému odchovanci vynesla i návrat do reprezentace. Trenér Jaroslav Šilhavý ho dnes nominoval pro domácí zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Bulharskem a Černou Horou.

Český reprezentant je druhou posilou letenského týmu. Již minulý týden získal třiadvacetiletého norského obránce Andrease Vindheima ze švédského Malmö.

Reklama

Související témata: