Hlavní obsah

Důvěra, respekt, aktivní fotbal. Rovnice, kterou chce nový kouč přivést Spartu k úspěchům, po nichž baží

Praha

Rovnici pro úspěch, po němž fotbalová Sparta po sezonách naplněných zmarem tolik baží, má nový letenský kouč zformulovanou pregnantně. Důvěra a podpora fanoušků + respekt soupeřů před jménem Sparty + aktivní a agresivní hra, kterou po týmu vyžaduje = výsledky. „Ale to je samozřejmě má vnitřní rovnice, protože pochopitelně vím, že pro Spartu jsou prvořadé sportovní výsledky. Pokud ovšem dojde k naplnění zmiňovaných bodů, i ty přijdou,“ je přesvědčen Václav Jílek, že povede mužstvo novou cestou. Samo sebou úspěšnou...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Jílek na lavičce Sparty.

Článek

Ani naplněná marodka, na které dál zůstávají dlouhodobě zranění Dočkal, Drchal, Pulkrab, Kadlec, Panák a kam se museli během letní přípravy nově uchýlit Martin Frýdek s Radakovičem, ho víry nezbavuje.

„Nejde o ideální stav, ale kádr se postupně plní. Radakovič už trénuje, Frýdek rovněž nemá problémy dlouhodobého rázu, i Costa je blízko tomu, aby se zapojil do přípravy. Nejsme tudíž limitovaní víc než dřív, i když bych si uměl představit širší kádr,“ neběduje Jílek, natož aby naříkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Costa (vlevo) ze Sparty a Milan Škoda ze Slavie.

Graiciar je jiný než Kozák a Tetteh

Během léta mu sparťanské vedení přivedlo šest nových hráčů, z nichž tím posledním byl dvacetiletý mladík Graiciar

„Je mladý, univerzální, skrývá se v něm potenciál. A hlavně jde o typologicky jiného útočníka, než jakými jsou Kozák nebo Tetteh, takže může alternovat i na křídle,“ vypočítává trenér přednosti, pro které Sparta Graiciara přivedla z italské Fiorentiny na roční hostování.

„V sestavě se ale neobjeví hned, protože má značné zápasové manko. Ale má velkou chuť se o místo porvat a dokázat, že fotbal umí.“

Foto: sparta.cz

Martin Graiciar už pózoval na Letné ve sparťanském dresu.

Nespoutaný Kanga si dává říct

Na svých nových svěřencích se vůbec snaží hledat pozitiva, protože jeho cílem je naladit je na stejnou fotbalovou vlnu, kterou vyznává on, a získat je pro filozofii, kterou na Letné razí. Což je i případ tolik diskutovaného legionáře z Gabonu Guélora Kangy...

„Jasně že je nespoutaný, během čtyř či pěti pohovorů jsem poznal, že má své osobité vnímání fotbalu. A stejně tak jsem si ověřil, jak moc rád má balon, a když ho nemá, vynucuje si ho i v prostorech, jež nejsou ideální,“ připouští Jílek.

„Jenže zároveň jde o jednoho z technicky nejlépe vybavených fotbalistů s přehledem a inteligencí na hřišti i mimo něj. Proto jsem s ním několikrát seděl a vysvětloval mu své požadavky a představy. V posledních dvou zápasech potvrzoval, že poslouchal a má snahu reagovat. Samozřejmě nikoli stoprocentně... Až v mistrovských zápasech ovšem zjistíme, jakou odezvu v něm mé promluvy zanechaly.“

Proč hrál Kaya nejvíc ze všech?

Stejné je to tureckým stoperem Semihem Kayaou, který se na Letnou vrátil z půlročního hostování v Galatasarayi Istanbul a pod Jílkem dostal ze všech hráčů Sparty nejvíc minut na to, aby přesvědčil o svých kvalitách a přístupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský obránce Semih Kaya během během ligového utkání s Jabloncem.

„To číslo o nejvíce odehraných minutách ovšem není objektivní.... Odehrál toho tolik i proto, že Štětina měl za sebou reprezentační sraz, Lischka doháněl kondici, Radakovič se zranil,“ odmítl letenský trenér, že by Kaya byl pro něho jedničkou mezi stopery.

Netajil ovšem, že mu imponuje vítězná mentalita, která z legionáře od Bosporu srší, stejně jako jeho vliv na kabinu.

„Projevuje se jako vůdčí osobnost, jeho snaha reagovat na naše podněty je obrovská,“ kvituje Jílek, že i přispěním ztraceného a nyní se opět vracejícího syna se během přípravy výrazně zlepšila defenzivní činnost mužstva.

„Třeba ze standardních situací, po nichž Sparta v minulosti dostávala hodně gólů, jsme neinkasovali ani jednou,“ liboval si. Zato k ofenzivě má stále spoustu výhrad...

„Předfinální a finální fáze útoku, zúročení a produktivita, to vše nám dělá stále problém. Přisuzuji to ale náročné přípravě,“ věří Jílek, že v prvním utkání nové sezony v neděli od 19 hodin proti Slovácku bude lépe a jeho mužstvo začne dávat góly a vyhrávat.

Vždyť hlavně o tom je rovnice, kterou si s sebou přinesl z Hané a která by měla dostat Spartu do sfér, po nichž tolik baží.

Reklama