Hlavní obsah

Slavia hostí před derby Plzeň, Poborský se postaví Spartě

PRAHA

Pouze šest dnů zbývá ve fotbalové lize do derby Sparta - Slavia, které může hodně naznačit o šancích obou rivalů v boji o mistrovský titul. Ještě předtím ale čeká týmy zkouška ve 23. kole, které se hraje nezvykle ve středu. Přáním obou pražských celků před vzájemným duelem je pokud možno vylepšit si pozici v tabulce. Ve středu nastoupí vedoucí Slavia doma proti Plzni a Sparta rovněž od 18 hodin v Českých Budějovicích. Hrát se budou další tři zápasy, kolo zakončí tři čtvrteční duely.

Foto: čtk

Po odchodu ze Sparty se stal Karel Poborský předsedou představenstva a hráčem fotbalového klubu SK České Budějovice.

Článek

Slávisté v neděli ztratili na Slovácku, a to ještě museli být za bezbrankovou remízu rádi. I proto na Strahově věnovali v pondělí více času osobním pohovorům. Pozice červenobílích nebude lehká, neboť Plzeň přes prohru s Ostravou patří k nejpříjemnějším překvapení jarní části ligy.

Slavia přerušila na půdě Slovácka osm zápasů dlouhou sérii bez ztráty bodu, ale stále drží už 16 utkání neporazitelnost. Na podzim vyhrála v Plzni snadno 4:0, ale trenér Karel Jarolím tentokrát lehký zápas nečeká. "Musíme se po remíze rychle zkoncentrovat. Plzeň v posledním kole sice zaváhala, ale na jaře hraje v dobré formě. Nemusí to být pro nás snadný zápas, ale to už nebude žádný z těch zbývajících," míní kouč, který již možná bude mít k dispozici Latku s Jandou.

Plzeň nevyhrála na Slavii už dvanáct let, ale před rokem odsud odvezla cennou remízu pro pozdější záchranu. S Ostravou v neděli prohrála a přišla o jarní neporazitelnost. Trenér Stanislav Levý si z toho těžkou hlavu nedělá. "Ani předtím jsem nebyl v žádné euforii, každá sérii jednou končí. Navíc jsme podali velmi kvalitní výkon," tvrdí kouč, který se svými svěřenci myslí na odčinění podzimního debaklu. "Slavia je momentálně i přes zaváhání nejlepší, ale my se nechceme nechat zatlačit, budeme hrát aktivně," slíbil.

Budějovice Spartu jedenáct let neporazily

Sparta se přiblížila Slavii na dva body, ale pokud chce jít do derby s pocitem, že má všechno ve svých rukou, musí znovu vyhrát. České Budějovice předvádějí kolísavé výsledky, ale mají před sebou díky bodovému zisku klidný zbytek sezóny. Proti Spartě se jim obvykle nedaří, neporazily ji už jedenáct let.

Dynamo chce vstřelit svoji premiérovou jarní domácí branku a Spartu potrápit. "Všichni nás podceňují, píše se o derby, ale my to chceme Spartě znepříjemnit. Nebude to tu mít lehké, body stále potřebujeme," prohlásil trenér František Cipro.

Do pořádku se snaží dát v minulém kole nemocný Karel Poborský, pro něhož bude mít první utkání proti bývalému zaměstnavateli zvláštní příchuť. Po jeho přestupu ze Sparty jsou mezi kluby užší vazby, na jihu Čech hostuje například Ladislav Volešák.

Sparťané budou bojovat především o sebevědomí před derby. "To získáme jen v případě výhry. Musíme ale vydržet hrát celých devadesát minut jako v úvodní půlhodině s Teplicemi," prohlásil trenér Michal Bílek a upozornil na soupeřovy standardní situace. Sparta přespí před zápasem v Hluboké nad Vltavou, bydlišti Cipra i Poborského.

Teplice oslaví 900. utkání v lize 

Teplice na jaře zaostávají za dřívějšími výkony, ale teď by se rády chytily proti Příbrami, která na Stínadlech vyhrála naposledy před šesti lety. Pro domácí bude zápas slavnostní: čeká je 900. utkání v nejvyšší soutěži, jubilejní 200. prvoligový start může oslavit Jiří Sabou.

Severočeši touží odčinit sobotní prohru na Spartě a přemýšlejí jak prolomit defenzívu soupeře. "Zápas bude o zdolávání obranného valu a také naší trpělivosti. Jsme však v situaci, kdy už prostě ztrácet body nesmíme," připomněl trenér Jiří Bartl nepříznivou jarní bilanci. Podle Severočechů nesmí nastoupit za hosty Hunal, Rilke a Tesařík, kteří v zimě do Příbrami zamířili právě ze Stínadel.

Příbram stále potřebuje sbírat body v boji o záchranu. Také tentokrát jí však bude chybět útočník Polodna, což pro trenéra Kotrbu není dobrá zpráva. Obě jarní branky Marily zaznamenal Otepka z penalty a stejný hráč vstřelil také poslední gól Středočechů ze hry. Jenže to je vzpomínka stará 722 minut; naposledy se to povedlo ve 14. kole. Na výhru čeká Marila ještě o čtyři kola déle. "V naší situaci je každá branka, natož případný bod, zlatá," naznačil trenér Jiří Kotrba skromné plány.

Zlín chce vybojovat ukradené body 

Ostravu po vítězství nad Plzní čeká zápas proti Mostu, s nímž ještě nedokázala vyhrát. Soupeřova střelecká impotence trenéra Karla Večeřu neuklidňuje. "Jednou se mu musí podařit vstřelit branku. Doufám, že navážeme na výkon z Plzně, kde jsme konečně odehráli utkání bez chyb v defenzivní činnosti," řekl Večeřa, který je zvědavý, jak se tým vypořádá s rychlým sledem zápasů.

Most nevstřelil gól bez dvou minut už osm hodin a na Bazalech by to rád změnil. "Série bez vstřelené branky nás mrzí, ale samozřejmě na zlepšení pracujeme. Třeba by nám pomohl šťastný gól. Tenhle tým branky dávat dokáže, o tom jsem přesvědčený," prohlásil kouč Zdeněk Ščasný.

Středeční program zakončí večerní televizní zápas mezi Zlínem a Mladou Boleslaví. Z domácích stále nevyprchal pocit křivdy ze závěru utkání v Příbrami, kde po penaltě v poslední minutě ztratili vítězství. "Ukradli nám dva body, které nám nikdo nevrátí. Proto si je musíme vybojovat zpět poctivou prací na domácím hřišti," řekl trenér Pavel Hoftych, který spoléhá na bojovného ducha. "V hráčích je pocit křivdy, který je ale nabudil k větší snaze," řekl kouč.

Mladoboleslavský kouč Dušan Uhrin, který oslaví 100. zápas na prvoligové lavičce, si je dobře vědom, že jeho celek čeká mimořádně náročný souboj. "Zlín hrál v Příbrami v prvním poločase moc dobře. Má dostatečně vysoké hráče, nebezpečný je pohyblivý Kraus a oba útočníci," uvedl. Sám slibuje změny v základní sestavě, jeho svěřenci nevyhráli na soupeřově hřišti od září.

Program 23. kola:
Středa 18. dubna:
18:00 Dynamo České Budějovice - Sparta Praha (na podzim 0:3), FK Teplice - Marila Příbram (3:0), Baník Ostrava - SIAD Most (1:2), Slavia Praha - Viktoria Plzeň (4:0),
20:15 Tescoma Zlín - Mladá Boleslav (0:2, ČT4).
Čtvrtek 19. dubna:
17:15 Slovan Liberec - FK Jablonec 97 (1:1, ČT2),
19:30 1. FC Brno - 1. FC Slovácko (0:0), Sigma Olomouc - SK Kladno (2:3).

Reklama