Hlavní obsah

Liberecký mistr tápe a obhajoba se vzdaluje

Radek MalinaPrávo

Obhajoba domácího titulu pozvolna mizí v dáli. Fotbalisté Slovanu Liberec jsou sice stále ve hře o první místo prvoligové tabulky, jenže jejich ztráta narůstá. A největší překážkou na cestě za třetím primátem v historii klubu nejsou soupeři, ale vlastní nemohoucnost. „Musíme se zlepšit,“ burcuje tým Vítězslav Lavička.

Článek

V minulé sezóně zprvu mnohými podceňovaný severočeský výběr dovedl na nejvyšší příčku. Letos však jako by borcům zpod Ještědu chyběla lehkost. Snad až příliš je tíží břemeno zlatého triumfu. „Když chceme hrát o nejvyšší příčky, musíme se s tím poprat. Ostatní jsou na tom stejně,“ nedělá si Lavička alibi.

Mladý celek zimním odchodem kapitána Zápotočného ztratil možná více, než se čekalo. Stačí jen pár nepovedených maličkostí a všichni rázem hrají opatrněji. „Není fér dávat vše do souvislosti s jediným hráčem. Ale ve hře každého jednotlivce musí být nadstavba. Musíme si víc dovolit,“ žehrá Lavička nad až příliš velkým alibismem svěřenců, kteří opakovaně v minulých utkáních sérií přihrávek často vrátí hru o dvacet či třicet metrů zpět k vlastní brance, jen aby nešli do rizika.

Je nadmíru jasné, že liberečtí mladíci teď bojují především s vlastní psychikou. „Když vám každý rok z kádru odejdou borci se zkušenostmi z evropských pohárů a reprezentace, to se musí projevit. Mladí se musí zapracovat,“ připouští jistý deficit sebevědomí liberecký kapitán Tomáš Janů.

Jediným pozitivem posledních dnů je tak pro Lavičku výkon obrany v utkání s Mostem. „Velmi si cením toho, že jsme na jaře poprvé zvládli zápas s čistým kontem,“ raduje se trenér Severočechů.

V derby proti Jablonci bude hrát Parks 

Nad produktivitou svých oveček už důvod k úsměvu nemá. A dost možná jej tak mít nebude. „Chybí nám střelec,“ připouští Lavička to, co ostatní vidí od úvodu sezóny. Jeho svěřenci se totiž do šancí dostávají, ale vesměs s nimi naloží žalostně. „Ofenzíva je o schopnostech, umění a sebevědomí. Víme, že špatná produktivita je problém. Ale mnohem podstatnější problém by představoval okamžik, kdy bychom se vůbec do šancí nedostávali. To se nám nestává,“ říká trenér Severočechů.

Už proti Jablonci ve čtvrtečním utkání 22. kola ho čeká pěkně tvrdý oříšek. Kvůli karetnímu trestu nesmí nastoupit Blažek, takže na hrotu bude pravděpodobně Nezmar a s ním Parks. Ten zatím vůbec nepřesvědčuje o oprávněnosti honosit se přívlastkem útočníka týmu s evropskými ambicemi. Ještě větší tíha tak bude na navrátilci Nezmarovi. „Honza nám hrozně pomohl. Jeho přínos ve hře je veliký. Ještě čekáme, že bude lepší jeho produktivita,“ netají se Lavička nadějí v pamětníka prvního libereckého titulu.

Ten by Liberečtí dobyli rádi potřetí už letos. Jenže šestibodové manko je veliké. Hlavně ztráty se Slováckem a na půdě Mostu hlodají v mysli. Vždyť ztráta mohla být nicotná. „Hlavní problém je, že pouštíme doma. To se nesmí stávat, ale neodepisujte nás. Nejde to každý rok, ale ještě pořád titul obhájit můžeme,“ vzkazuje Janů. „Svých cílů se rozhodně nevzdáváme,“ přitakává bojovně Lavička, že boj o první místo či účast v předkole Ligy mistrů nikdo pod Ještědem zabalit nehodlá.

Reklama

Související témata: