Hlavní obsah

Zemřel legendární Andrej Kvašňák

Karel Felt, Radek MalinaSport.czPrávo

Ve věku nedožitých 71 let zemřel ve středu ráno v pražské nemocnici na Bulovce bývalý fotbalový reprezentant Andrej Kvašňák. Legendární hráč československé kopané podlehl podle sekretáře Nadace fotbalových internacionálů Otakara Dolejše rakovině plic. Do srdcí nejen sparťanských fanoušků se zapsal jako mistr nevyzpytatelných kliček, neuvěřitelných gólů i jako geniální stratég a skvělý parťák.

Článek

„Jeho smrt nás bolestně zasáhla. Všechny generace sparťanů si ho velmi vážily a klub se s ním chce důstojně rozloučit,“ řekl prezident Sparty Jozef Chovanec, který se o Kvašňákově úmrtí dozvěděl během včerejšího utkání v Českých Budějovicích.

Kvašňák přišel na Letnou z Košic, kde se narodil 17. května 1936. S vrcholovým fotbalem však začínal v pardubické Dukle během vojny. Odtud zamířil do VSS Košice a následně do Sparty. V jejím dresu prožil devět let, tedy podstatnou část svojí kariéry. V šedesátých letech se chodilo nejen v Praze na Kvašňáka, který byl zárukou, že vždy něco geniálního na trávníku vymyslí.

Diváky dokázal pobavit a soupeři připravil nejednu horkou chvilku. Se Spartou získal dva mistrovské tituly a v roce 1964 Československý a dokonce také Středoevropský pohár. V dresu Sparty odehrál celkem 433 zápasů, 202 bylo ligových. V rudém dresu vstřelil 299 gólů, 65 bylo ligových. Celkem odehrál v nejvyšší ligové soutěži 248 zápasů a vstřelil 83 gólů. Na sklonku kariéry odešel do Belgie, kde působil v Mechelenu. Po návratu domů ještě hrál čtyři roky v nižších soutěžích za Viktorii Žižkov, Turnov a Zličín.

Neméně skvostná byla i jeho reprezentační kariéra. V dresu československé reprezentace odehrál 47 zápasů a vstřelil třináct branek. Byl oporou i na mistrovství světa 1962, odkud si přivezl stříbrnou medaili. Pyšnil se rovněž bronzem z ME 1960. S reprezentací se rozloučil po světovém šampionátu v Mexiku v roce 1970. Za postup tehdejší tým vděčil právě jemu, když v rozhodujícím utkání s Maďarskem na neutrální půdě v Marseille proměnil za nerozhodného stavu pokutový kop, tehdejší tým nakonec vyhrál 4:1 a vybojoval tak postup na mistrovství.

Dokud mu sloužilo zdraví, chodil na Letnou pravidelně a zúčastnil se i mnoha společenských akcí, protože byl vždy vítaným a vtipným hostem. Předloni jej fanoušci s drtivou převahou zvolili Sparťanem století.

Hráčská kariéra Andreje Kvašňáka v 1. lize
1954-1960 VSS Košice
1960-1969 Sparta
1969-1972 Mechelen (Belgie)
1972-1973 V. Žižkov
1973-1975 Turnov
1976-1977 Zličín

Reklama