Hlavní obsah

Sparta v derby kompletní, Slavia bez dvou opor

PRAHA

Jarní vrchol ligy je tu, v pondělí od 17.15 h (ČT 2) hostí Sparta v dohrávce 24. kola Gambrinus ligy ve vyprodané letenské Toyota Areně Slavii. Celkově se utkají po 265., v lize po 151. a v samostatné nejvyšší české soutěži po 28. Ve statistikách mají navrch domácí, ale favoritem jsou tentokrát hosté. Na podzim skončil zápas na Strahově 0:0.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Sparta je až na dlouhodobé marody Slepičku a Kóňu kompletní. O formě však na jaře nemůže mluvit nikdo. Trenér Bílek tedy musí základní jedenáctku složit z hráčů, kteří na tom budou nejlépe psychicky. „Jsme v situaci, ve které jsme nechtěli být, ale pořád hrajeme o titul. Derby je mimořádným zápasem pro všechny. Na tento souboj se hráči určitě maximálně motivují. Je z nich cítit odhodlání a obrovská chuť odčinit předchozí nezdary. Vítězství v derby sice nerozhodne o titulu, ale může nás nastartovat do závěrečných bojů a vrátit nás na první příčku tabulky. A to je náš cíl,“ řekl kouč domácích Michal Bílek.

„Je to jiný ligový zápas než všechny ostatní. Ale když přijdeme na hřiště, tak je to pro každého stejné. Musí se bojovat. Věřím, že mě nic nepřekvapí, těším se na vyprodaný stadión na Letné a na povzbuzování fanoušků. Derby je tentokrát pořádně zajímavé, vždyť hraje první tým s druhým podle tabulky před tímto kolem. O derby se v kabině hodně bavíme, ale spíš o jednotlivých hráčích soupeře,“ tvrdil Marek Kulič, který ochutná atmosféru derby poprvé. V tomto směru je nejzkušenější gólman Jaromír Blažek, který nastoupí v derby podvanácté.

Kdo za Jarolíma

Slavia předvádí i přes dvě poslední klopýtnutí pohlednější fotbal. Trenér Jarolím je však v obtížnější situaci než jeho protějšek. V trestu jsou stoper Dosoudil a kapitán týmu, záložník L. Jarolím. „Určitě nám budou chybět. Přemýšlím o variantách, jak je nahradit, a něco už v hlavě mám, ale říkat to nebudu,“ přiznal Karel Jarolím. „Derby je mimořádný zápas, ale o titulu nerozhodne. Do konce bude zbývat ještě šest kol a na klopýtnutí obou týmů čekají Liberec a Mladá Boleslav. Máme na Spartu náskok dvou bodů. Chceme vyhrát, ale ani remíza by pro nás nebyla takovou ztrátou,“ dodal.

Dlouhodobě jsou zraněni Švec a Černý, ale do základu se vrátí Michal a Jan Vorlové. Velmi nadějně vypadá návrat stopera Latky po zranění. Do středu zálohy je variant několik. Připraven by už měl být i Janda. Kapitánskou pásku si navlékne Hrdlička.

„To pro mne bude velká čest, zejména v takovém zápase. Věřím, že se vyrovnáme se ztrátami a dokážeme na Letné vyhrát. To by byl nejlepší odrazový můstek do závěrečných kol i odčinění dvou posledních ztrát,“ mínil Tomáš Hrdlička.

Variant sestav je několik v obou jedenáctkách. Ve sparťanské může hrát Zabavník i vlevo, vedle Řepky by se mohl posunout Kadlec místo Kučery, zpět do obrany by se stáhl Pospěch. Na pravé straně zálohy mohou hrát i Kolář nebo Kisel. Možné také je, že se do středové řady stáhne Kulič a vedle Doška nastoupí Jun.

U Slavie je variant ještě víc. Například pro střed obrany, kde by se mohl objevit i J. Vorel. Největším rébusem je střed zálohy, zda Costa nebo Dočkal, případně někdo jiný. Vyloučit nelze ani hru na dva útočníky, kdy by se k Vlčkovi vysunul Švento a za ním by byl Urbánek, vpředu může být i jeden z dvojice Gaúcho–Reiter.

Reklama

Související témata: