Hlavní obsah

Fotbalová veřejnost se rozloučila s legendárním Kvašňákem

Fotbalový národ se v pondělí rozloučil s legendárním Andrejem Kvašňákem. Záložníkovi Sparty a československé reprezentace, který zemřel ve středu 18. dubna na rakovinu plic, vzdaly při smutečním obřadu v kapli svatého Václava na pražském Vinohradském hřbitově hold stovky lidí z řad rodinných příslušníků i přátel, spoluhráčů, ale i obyčejných fanoušků.

Foto: ČTK/ Zdeněk Havelka

Jeden z nejpopulárnějších hráčů československé fotbalové historie Andrej Kvašňák na archivním snímku z 20. dubna 1962.

Článek

Rozloučily se s nezapomenutelnou postavou, jejímiž největšími životními devízami byly věčně dobrá nálada, optimismus a láska k životu.

Do kaple se vešlo jen pár desítek smutečních hostů. Další se sešli v jejím okolí a už dlouho před začátkem obřadu vzpomínali na velkého hráče i baviče tribun. Přišli fotbalisté, s nimiž v šedesátých let oblékal sparťanský dres, jako Václav Mašek, Vladimír Táborský, Tadeáš Kraus a Josef Vojta.

Kvašňák se však těšil velké oblibě i u pozdějších generací, na poslední cestu ho přišli vyprovodit například Vladimír Kára, Václav Němeček a Petr Kouba. Jen současný tým chyběl, protože měl jen pár hodin před derby se Slavií. A tak současnou Spartu zastupoval především prezident klubu Jozef Chovanec, jehož pojilo se sedmdesátiletým mužem přes značný věkový rozdíl velké přátelství.

"Andrej byl hráč, kterého diváci milovali. Při hře přemýšlel, dokázal připravit řadu nečekaných situací a předkládal originální řešení. S Masopustem vytvořil dvojici, která byla symbolem doby," řekl Chovanec ve svém smutečním projevu a vyzdvihl Kvašňáka nejenom jako skvělého fotbalistu. "Bojoval, do poslední chvíle odmítal soucit," řekl prezident Sparty.

Kvašňák bude uctěn před derby 

Před rakví zahalené ve sparťanské červeno-žluto-modré vlajce byly vystavené věnce od klubu i Sparta plejer clubu, který sdružuje bývalé hráče. Dorazila i delegace fotbalového svazu, kterou vedl předseda Pavel Mokrý, nechyběli zástupci Nadace fotbalových internacionálů, věnec poslal i reprezentační tým a chilské velvyslanectví. Právě v této jihoamerické zemi se Kvašňák v roce 1962 při mistrovství světa proslavil.

Dopolední loučení se odehrálo v tradičním pietním duchu, ale odpoledne se dočká Kvašňák ovací tisíců fanoušků v místě, které miloval nejvíce. Před derby se Slavií bude uctěna jeho památka minutou ticha přímo na letenském stadiónu, sparťané nastoupí s černými páskami a fotbalistovo místo na V.I.P. tribuně, kde sedával, zůstane neobsazeno. Bude na něm černá stuha, fotografie usmívajícího se Kvašňáka a kytice.

"Andrej by si přál, aby dnes Sparta vyhrála. A hlavně, aby hrála hezčí fotbal, protože to ho v poslední době dost trápilo," řekl někdejší spoluhráč Josef Vojta.

Reklama

Související témata: