Hlavní obsah

Sparta porazila Slavii a opět vede ligu

Fotbalisté pražské Sparty porazili v pondělní dohrávce 24. kola Gambrinus ligy Slavii 1:0 a svého městského rivala vystřídali na prvním místě tabulky. Slavia klesla o skóre na třetí příčku za Liberec. Jediný gól derby vstřelil v 62. minutě Pavel Horváth po zmatku ve slávistické obraně. Situace na čele soutěže je vyrovnaná, první tři celky od sebe dělí jediný bod.

Článek

Rekordně zaplněné tribuny před úvodním výkopem vzdaly minutou ticha hold Andreji Kvašňákovi, který zemřel ve středu. Jeho místo v páté řadě na čestné tribuně Sparty zůstalo prázdné. Legendárního fotbalistu připomínala fotografie s černou páskou a květiny.

V pořadí 265. derby sledovala i dvacítka pozorovatelů zahraničních klubů, mezi nimi byl i bývalý kouč Sparty a nynější trenér francouzského St. Etienne Ivan Hašek. Zápas stejně jako před rokem odstartoval tvrdým zákrokem Řepky na Vlčka, oproti loňskému derby byl souboj podle sudího Fraňka čistý.

Vorel vyboxoval střelu Horvátha

Oba týmy začaly ofenzivně s cílem napravit prohry v minulém ligovém kole. První dobrou šanci měli domácí. Bombu Horvátha vyboxoval Michal Vorel na roh, za okamžik pálil z dobré pozice slabě Kulič. Sparta měla převahu, po centru Horvátha neudržel Vorel míč a Kučera netrefil v pádu odkrytou branku. První šanci měli hosté v 12. minutě, zpětný pas Vlčka odvrátila sparťanská obrana.

Rozhodčí nechával hře rychlý spád, v 21. minutě se o pozdvižení postaral Kadlec, který zbytečně zajel v souboji do gólmana Vorla, který musel být ošetřován. Vzápětí ostře fauloval Kulič Urbánka. Aktivní byl domácí Horváth, ale ani jeho třetí střela branku Slavie netrefila, stejně jako dva pokusy Matušoviče. V obraně Sparty kraloval spolehlivý Řepka, pro jehož důraz měl sudí Franěk pochopení. V závěru první půle Vorel jen s námahou vytlačil střelu Matušoviče z přímého kopu nad branku.

Řepka neudržel nervy

V 55. minutě měli dobrou příležitost sparťané, Kulič ale v brejku nedokázal přihrát přes zbývajícího obránce Suchého na Doška. Po chvíli dostal prostor ke střele Horváth, ale znovu mířil nepřesně.

Po hodině hry neudržel nervy na uzdě Řepka. Po odpískání srazil na zem soupeře a inkasoval žlutou kartu. Z následujícího útoku se domácí radovali. Suchý neuhlídal Kuliče, míč se dostal po několika střelách k Pavlu Horváthovi a nejaktivnější domácí fotbalista uklidil míč za Vorlova záda. Z kotle domácích příznivců znělo hromové „věčně druhý“ na adresu slávistického soupeře. Sešívaní si na domácí obranu nevěřili a nevypracovali si za celý zápas jedinou vážnější šanci.

Slavia na Letné v historii samostatné nejvyšší české soutěže nikdy nevyhrála a nepodařilo se jí to ani v pondělí. Navíc po prohře 0:1 museli slávisté na první místo pustit nenáviděného městského rivala, na druhém místě je o skóre Slovan Liberec. V příštím kole hraje Sparta v Ostravě, Slavia přivítá Kladno.

Sparta Praha - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 62. Horváth. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Kordula. ŽK: Řepka - Hrdlička. Diváci: 20 565.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Kadlec (54. Zabavník) - Kisel (87. Sylvestre), Horváth (74. Kolář), Hušek, Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.
Slavia: M. Vorel - Hubáček, Suchý, Aračič, Urbánek (72. Kalivoda) - Krajčík, Janda, Hrdlička, Švento - Vlček (66. Necid), Reiter (77. Gaúcho). Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: