Hlavní obsah

Příbram - Budějovice 1:0Příbram výhrou nad Budějovicemi oživila naději na záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
69. Rilke 1 : 0

Fotbalisté Marily Příbram slaví první výhru v lize po patnácti neúspěšných pokusech. Ve 26. kole si svěřenci kouče Jiřího Kotrby poradili s Českými Budějovicemi brankou Rilkeho ze 69. minuty a zvýšili tak své šance na záchranu. Na čtrnáctý tým tabulky Zlín ztrácejí Středočeši čtyři kola před koncem už jen dva body.

Článek

Domácí trenér Kotrba poslal do souboje s Dynamem, odkud byl z pozice šéftrenéra mládeže zapůjčen na půl roku do Příbrami, Navrátila s Rilkem, kteří se nebyli v základní sestavě při nepovedeném utkání v Liberci. Jen na lavičce zůstal zkušený Hašek i útočník Huňa. Hosté přijeli na stadión U Litavky bez své opory Poborského, který si odpykával karetní trest a zároveň doléčoval zranění stehenního svalu.

Domácí vstoupili do zápasu o jednu z posledních nadějí na záchranu aktivněji, ale do výraznějších šancí se s výjimkou první čtvtrhodiny nedokázali dostat. V 10. minutě obral o míč hostujícího Plocka Rilke, pádil do šestnáctky a křížnou střelou pořádně protáhl gólmana Křížka. Za pět minut odcentroval z pravé strany Vaculík, ale Navrátil přestřelil jihočeskou branku.

Od té doby se dvě tisícovky diváků, které přišly v deštivém počasí podpořit domácí hráče, nudily. Příbramští sice působili aktivněji, ale jejich snaha byla křečovitá a postrádala nápaditost i přesnější přihrávky. K několika standardním situacím zpoza vápna se postavil tradiční domácí exekutor Otepka, ale hostující obrana pracovala bezchybně.

Pařízek vyškrábl střelu Volešáka

Až v 39. minutě se probíjel do zakončení Rilke a Plocek se musel hodně snažit, aby míč na poslední chvíli uklidil do zámezí. Z protiútoku pak mohlo nečekaně udeřit na druhé straně: po chybě Halamy přihrál Holenda na hranici šestnáctky Volešákovi, jehož nepříjemnou přízemní střelu vyškrábl konečky prstů Pařízek.

Po příchodu z kabin očekávali diváci nápor zachraňující se Marily, ale byli to hosté z jihu Čech, kteří ovládli úvod druhého dějství. Ve 48. minutě domácí Pleško, hrající své 200. ligovému utkání, netrefil balon a div že si ho nesrazil do vlastní sítě. Za pět minut přestřelil Volešák a aktivní pasáž ze strany Dynama zakončoval Hrbáč, jenž ale po brilantním pasu od Černého při pokusu o střelu podklouzl.

V 67. minutě po chybě gólmana Pařízka promáchl Holenda a Černého střelu stačila domácí obrana zablokovat. V době největší tlaku Českých Budějovic ale Marila šťastně vybojovala roh, který se ukázal jako rozhodující moment zápasu. Otepkův pokus jihočeští beci sice odhlavičkovali, ovšem odražený míč vrátil před bránu střídající Eismann a Rilke poslal hlavou Příbram do vedení.

Hostující kouč reagoval dvojím střídáním, na hřiště poslal čerstvé Adamce s Mrkvičkou, ale Marila si tvrdě vydřené tři body již uhlídala. Sérii bez výhry, kterou Příbram načala v říjnovém 11. kole právě proti Českým Budějovicím, tak proti stejnému soupeři i ukončila. Doma se Marila radovala z plného bodového zisku po šesti zápasech.

Marila Příbram - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 69. Rilke. Rozhodčí: Jech - Košec, Teuber. Bez ŽK. Diváci: 2215.
Příbram: Pařízek - Lesák, Halama, Hunal, Mácha - Vaculík (46. Nohýnek), Otepka, Šmerda, Pleško (51. Eismann) - Navrátil (78. Huňa), Rilke. Trenér: Kotrba.
Č. Budějovice: Křížek - Plocek, Horejš (49. Žižka), Peroutka, Kladrubský - Hrbáč, Dvořák, Volešák (72. Adamec), Černý - Holenda, Táborský (72. Mrkvička). Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: