Hlavní obsah

Blažek: Připadám si trošku jako liberecký spasitel

Průběh nedělního utkání libereckých fotbalistů v Plzni příliš nenasvědčoval tomu, že by si favorizovaní Severočeši měli odvézt tři body. Stoprocentní zisk nakonec už počtvrté v sezóně zařídil v 90. minutě Jan Blažek. "Měli jsme velký tlak, ale byl dlouho bez efektu," říká spasitel Slovanu v rozhovoru pro Právo.

Článek

V Plzni jste už počtvrté v probíhající sezóně zajistil vítězným gólem Liberci tři body. Jak se v úloze klíčového střelce cítíte?

Abych řekl pravdu, tak trošku jako spasitel. Během posledních kol jsem vlastně zařídil vítězství podruhé. Rozhodující gól jsem dal už v Kladně. Před tím ještě na Slovácku a s Olomoucí. Je to krásné, když zařídíte takové vítězství. Kluci už si ze mě dělali srandu, abych příště vstřelil gól dříve a nenapínal je až do poslední minuty.

Už před tím jste však další dvě dobré pozice zmařil. Cítil jste, že tentokrát Liberci ve srovnání s minulými zápasy chyběla ve finální fázi větší lehkost?

Ano. Měli jsme velký tlak, ale byl dlouho bez efektu. Chyběla nám střelba ze střední vzdálenosti. Ve středu pole byl prostor strašně zhuštěný, domácí dobře bránili a my jsme se jen málo dostávali do šancí. Já jsem v jedné z nich sice prošel přes dva protihráče, ale na posledním, který byl v cestě, jsem ztroskotal, a po parádní přihrávce Dana Pudila mi chyběly centimetry. Byli jsme moc rádi za jediný gól.

Podepsala se na chybějící přesnosti skutečnost, že jste znali výsledek Sparty, která vyhrála a v tabulce byla před vaším zápasem o dva body v čele?

Věděli jsme, že Sparta je o dva body před námi. Ale nebyli jsme pod tlakem, nesvazovalo nás to. Nehledíme na výsledky ostatních zápasů. Víme, že rozhodující jsou naše výkony a naše bodové zisky.

Na rozhodující branku v Plzni vám přihrál Winston Parks, který přišel za vašeho tradiční parťáka na hrotu Jana Nezmara. Pomohl liberecké hře výrazně?

Myslím, že já i Honza jsme už byli hodně utahaní. Naběhali jsme toho hodně. Drželi jsme balón, ale jen po vápno. V závěru už jsme však míč tolik pod kontrolou neměli. Winston naši hru rozhýbal a hlavně připravil krásnou přihrávku.

O balón jste si před gólovou přihrávkou zakřičel, nebo šlo o náhodu?

Stačil jsem na něj křiknout. Rozhodující bylo, že oba plzeňští stopeři udělali chybu a vyrazili proti němu. Mně tak zůstal prostor. Ale ani jsem moc nevěděl, v jakém postavení k bráně jsem. Chtěl jsem hlavně trefit mezi tyče. Skutečnost, že balón zapadl do šibenice byla náhoda.

Je to nejkrásnější gól, který jste v lize dal?

Před zápasem jsem svému kamarádovi a spoluhráči Jakubovi Dohnálkovi říkal, že už bych dal rád nějaký jiný gól, než skluzem nebo dorážkou. A vyšlo to skutečně parádně.

Před týdnem jste porazili jednoznačně Příbram. Je vydřené vítězství nad Plzní cennější?

Hlavně je zase za tři body, což je klíčové. Žádný zápas přece není snadný. Ale pro sebevědomí je tohle potěšující.

Reklama

Související témata: