Hlavní obsah

Našel řešení? Jílek vytasil v osmém zápase již pátou stoperskou dvojici Sparty

Praha

Fotbalová Sparta po třech zápasech konečně vyhrála a přiblížila se čelu ligové tabulky. Pražané po vyřazení z pohárové Evropy potěšili slušně zaplněnou Letnou, před podporou fanoušků smekl i trenér Václav Jílek. Sparta v lize kromě výbuchu se Slováckem doma vždy udržela čisté konto. Přesto hledá ideální složení obrany a zejména stoperské dvojice.

Sparta proti Baníku nastoupila se stoperskou dvojicí Hancko - Radaković. Jak si vedla? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Stopeři jsou základní problém. Pět různých párů mnohdy tým nepoužije za celou sezonu, Spartě k tomu stačilo pouze osm soutěžních zápasů. Nejčastěji spolu nastoupili Štetina s Costou, čtyřikrát. Pro zápas s Baníkem však Costa nebyl k dispozici kvůli zranění z předkola Evropské ligy a slovenský reprezentant se nevešel ani mezi náhradníky. Poprvé tak na stoperu naskočil Dávid Hancko spolu s Urošem Radakovičem.

„Přál bych si, aby to byla ta pravá dvojice. Jednoznačně potřebujeme ustálit složení stoperů, aby si na sebe zvykli a mohli se jen zlepšovat. Uroš byl sice v Turecku u prvního gólu, ale jinak odehrál dobrý zápas a nebyl důvod ho v sestavě nenechat. Bál jsem se trochu Smoly, ale kluci ho dokázali vymazat," hodnotí situaci ve středu obrany trenér Václav Jílek.

Radakovič s Hanckem si sedli

„Uroš mi hodně pomohl hlavně na začátku. Sedli jsme si i mimo hřiště a o to jednodušší naše spolupráce byla. Den před zápasem jsme věděli, že budeme hrát spolu, takže jsme se o tom bavili. Chtěli jsme to zvládnout a odvděčit se za důvěru," líčí slovenský reprezentant Dávid Hancko.

Těch gólů jsem zatím v lize moc nedal, ohromně si jich proto vážím, radoval se Martin HašekVideo: Sport.cz

Obránci si vzhledem k častým změnám musí neustále zvykat na nové spoluhráče kolem sebe. „Není to optimální, proto je důležité, že přišel takový výsledek a snad jsme dali trenérovi správný impuls. Snad nás výhra nastartuje a nasedneme na vítěznou vlnu, ale tohle je jen první krok," doufá host z Fiorentiny.

Záložník největší stálicí obrany

Největší stálicí letenské obrany je možná ten, od kterého by se to až tak nečekalo. Původem záložník Michal Sáček odehrál kromě prvního poločasu se Slováckem, kdy hrál ve středu pole, na pravém beku všechny minuty a je důležitým článkem obrany Sparty. Paradoxně pouze alternuje za zraněného Vindheima a z formy hrajícího Zahustela, který se navíc také zranil.

„Tvrdím, že v Turecku byl naším nejlepším hráčem. Dokáže plnit úkoly a má i herní nadstavbu. Jsem strašně rád, jak se mu daří. Pořád ho beru jako alternativu, stále čekáme na Vindheima a Zahustela," poukazuje kouč Jílek.

Podobná situace je i na druhé straně, kde Matěj Hanousek chyběl pouze v zápase v Mladé Boleslavi, kdy ho trenér šetřil na odvetu v Turecku. Hanousek možná není tak výrazný jako na jaře, přesto je jeho pozice silná, a kromě penalty v Budějovicích působí velmi spolehlivě.

Letenská obrana v nové sezoně
1. Sparta - Slovácko 0:2
Zahustel - Štetina - Kaya - Hanousek
2. Sparta - Jablonec 2:0
Sáček - Radakovič - Štetina - Hanousek
3. České Budějovice - Sparta 2:2
Sáček - Štetina - Costa - Hanousek
4. Sparta - Příbram 3:0
Sáček - Štetina - Costa - Hanousek
III. Sparta - Trabzonspor 2:2
Sáček - Štetina - Costa - Hanousek
5. Mladá Boleslav - Sparta 4:3
Sáček - Štetina - Costa - Hancko
III. Trabzonspor - Sparta 2:1
Sáček - Radakovič - Costa - Hanousek
6. Sparta - Baník 2:0
Sáček - Radakovič - Hancko - Hanousek

Reklama

  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 45. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice