Hlavní obsah

Fotbalový gólman Blažek může opustit Spartu na vrcholu

Reprezentační fotbalový gólman Jaromír Blažek získal během svého působení ve Spartě Praha řadu trofejí, ale v pondělním ligovém utkání s Mostem se může s Letnou loučit na naprostém vrcholu. Pokud sparťané získají mistrovský titul, bude mít za sebou čtyřiatřicetiletý brankář nejúspěšnější sezónu na domácí scéně. Před zápasem se s klubem oficiálně rozloučí, protože od léta se stane hráčem bundesligového Norimberku.

Článek

Blažek přišel do Sparty před sedmi lety a od té doby stačil získat pět ligových prvenství a tři pohárové trofeje. Jenže pokud se bude radovat i v pondělí, podaří se mu poprvé vyhrát obě soutěže v téže sezóně.

I proto bude mít pondělní duel pro gólmana výjimečný nádech. "Se Spartou mě pojí spousta vzpomínek a vždy se sem budu rád vracet. Ale myslím, že teď je pravý čas k odchodu. Odcházet na vrcholu za potlesku vyprodaných tribun, to je přece přání každého fotbalisty," svěřil se v pátek Blažek novinářům.

Po čtvrtečním triumfu cítil úlevu, že se první polovina sparťanského plánu splnila. V utkání sice na první pohled neměl tolik práce, ale atmosféra zápasu i počasí udělaly své. "Připadám si, jako by mě přejela lokomotiva," popsal Blažek s úsměvem své aktuální rozpoložení.

Jeho pohoda je očividná, sezóna plná zvratů může skončit obrovským úspěchem. I proto věří, že do zápasu bude fit, stejně jako spoluhráči. "Do pondělí je spousta času, na zápas s Mostem se připravíme dobře. Je to pro většinu kluků poslední zápas sezóny a naše motivace je obrovská, zvítězit prostě musíme," připomněl důležitost duelu.

Blažek cítí vítěznou atmosféru 

Blažek vždy významně ovlivňoval dění v letenské kabině, patřil mezi klíčové opory. I proto možná prožije při loučení hodně dojemné okamžiky. Ze všeho nejvíce si z letošního jara ale bude pamatovat, jak se Sparta dostala do herní pohody. Ještě v úvodu podzimu to totiž vypadalo, že se nejbohatší český klub bude prát spíš jen o účast v pohárech.

Blažek však už nyní znovu cítí zvláštní vítěznou atmosféru, kterou poprvé okusil po svém příchodu v roce 2000. "Hrajeme v obrovské pohodě a dokážeme zvrátit i vývoj zápasů, které nám zpočátku nevycházejí. Alespoň v pondělí bychom si to však mohli odpustit. Stojí za námi vynikající fanoušci a mohli bychom je ušetřit toho, že zase budeme prohrávat," připomněl poslední zápasy, v nichž sparťané rychle prohrávali.

Když se ohlédl za letošní sezónou, našel první zlom ve chvíli, kdy se tým probojoval během podzimu po příchodu trenéra Michala Bílka na první místo tabulky. "Vzhledem k těžkostem, které nás v úvodu sezóny provázely, to byl skoro zázrak," vzpomínal brankář na chvíle, kdy byla Sparta na dně a kdekdo se do ní jízlivě strefoval. Jenže pak přišla klidná zima, tým absolvoval vydařenou přípravu, kterou v závěru jara zúročuje.

Ani úvod jara ale mužstvu nevyšel a Sparta se zase dostala pod palbu kritiky. "Klíč k obratu přišel v utkání s Mladou Boleslaví. Pak jsme začali sbírat body a naladili jsme se na tradiční sparťanskou vítěznou vlnu," pochvaluje si Blažek současnou atmosféru, která může přinést další úspěch a návrat na pozice, na které býval zvyklý nejbohatší český klub i jeho brankářská jednička.

Na konci devadesátých let byla Sparta silnější 

Gólman přišel na Letnou v době, kdy rudá mašina byla takřka neporazitelná. Přišly však horší roky a ani Blažkovi vždy na Letné pšenka nekvetla, zvlášť v době působení trenéra Hřebíka, s nímž si nepadl do oka. Při jeho prvním angažmá musel vyrazit na hostování do Příbrami, podruhé málem skončil jako Grigarův náhradník.

Podle Blažka je ale logické, že se v klubu hodně věcí za pochodu změnilo. "Z hráčů, kteří byli v kádru v době mého příchodu, je zde už pouze Tomáš Jun. Od té doby se zde vystřídali majitelé, funkcionáři, trenéři a také spousta hráčů, u nichž se mi občas už ani nevybaví jména," popsal pocity z častých změn kádru, jak si ho po svém příchodu utvářeli různí trenéři.

I proto počátkem dekády podle něj měla Sparta větší sílu. "Snad se nikdo neurazí, ale tehdy zde působili Rosický, Lokvenc i Jarošík, kteří se výrazně prosadili v zahraničí. Je proto logické, že kádr byl silnější," připomněl chvíle z přelomu století, kdy se sparťané dokázali prosadit i v Lize mistrů a v týmu hrálo více současných reprezentantů. S nimi se Blažek setká i během příštího týdne, kdy národní tým bude bojovat v kvalifikačním duelu ve Walesu.

V reprezentačním kádru by se rád udržel i do budoucna, ale na někdejší zápasy v Lize mistrů musí zapomenout. Norimberk si totiž vybojoval pouze účast v Poháru Intertoto a o postup alespoň do Poháru UEFA se ještě musí poprat. V té době už bude Blažek vědět, zda si v novém působišti vybojoval pozici jedničky, na niž byl zvyklý ze Sparty.

A věří, že v novém působišti si ještě prodlouží fotbalový život. "Momentálně si říkám, že alespoň o další dva roky. Ale třeba budu chytat ještě tři roky či déle," naznačil, že do fotbalového důchodu se ještě rozhodně nechystá.

Reklama

Související témata: