Hlavní obsah

Džeko vyhrál anketu o nejlepšího cizince v první fotbalové lize

Bosenský útočník Edin Džeko z Teplic zvítězil v devátém ročníku ankety týdeníku Gól o nejlepšího cizince první fotbalové ligy. Jednadvacetiletý kanonýr získal v hlasování novinářů 80 bodů a o 14 bodů porazil slávistu Dušana Šventa, který vyhrál v loňském roce. Třetí skončil s 38 body další Slovák Ivan Hodúr z Liberce.

Článek

Džeko se stal prvním balkánským vítězem v historii ankety. Prvenství si v hlasování 17 redakcí vysloužil díky 13 gólům. Na jaře skóroval celkem sedmkrát a před posledním 30. kolem ztrácí na vedoucího střelce tabulky kanonýrů Luboše Pecku z Mladé Boleslavi tři góly.

"Je to moc dobrý pocit a velká čest po mě. Moc si toho cením a děkuji novinářům, kteří pro mě hlasovali," řekl na pátečním vyhlášení Džeko, který zlomil tříletou slovenskou nadvládu v anketě. Švento se musel tentokrát spokojit s druhým místem a ani on nedokázal navázat na Lazzara Liuniho, jenž v letech 1999 a 2000 jako jediný obhájil prvenství.

"Obhájit je vždycky těžší. Ze začátku sezóny se dařilo mužstvu i jednotlivcům, jenže pak se to pokazilo a tím pádem šly i výkony jednotlivců dolů," uvedl loňský vítěz Švento. "Přesto jsem za druhé místo rád, je to další úspěch v mé kariéře," prohlásil záložník, který především na podzim udivoval rychlými průniky po levé straně.

Slováci i přes Džekův triumf tradičně ovládli anketu, celkem se jich na hlasovacích lístcích objevilo osm. Největší zastoupení v anketě měl liberecký a mostecký klub se třemi fotbalisty.

Reklama

Související témata: