Hlavní obsah

Kouč Lavička v Liberci rezignoval, kandidátem je Ščasný

LIBEREC

Fotbalový kouč Vítězslav Lavička se rozhodl rezignovat k 31. květnu na post trenéra Liberce. Hráčům to oznámil v pondělí na dopoledním posledním setkání po sezóně, která Slovanu nevyšla a jako obhájce ligového titulu skončil čtvrtý.

Článek

"Na základě některých věcí, které ve mně zrály delší dobu a které nechci konkretizovat, ve mně toto rozhodnutí bylo už od zimy. Definitivně jsem byl rozhodnutý několik kol před koncem ligy, ale nikomu jsem to neřekl. Věděla to jen manželka," prohlásil kouč v pondělí před novináři.

Jedním z prvních okamžiků, které jej k tomu vedly, byly podle Lavičky informace, že po podzimní části někteří členové představenstva libereckého klubu požadovali jeho odvolání. Jeho nástupce bude vedení teprve hledat. Podle zákulisních informací je hlavním kandidátem Zdeněk Ščasný, který v pondělí odpoledne odstoupil z funkce v Mostu.

O Lavičkově odchodu se spekulovalo od zimní přestávky, přestože značně oslabený tým hrál až do posledního ligového kola o titul. V klubu ale trenér neměl lehkou pozici. Náročný majitel Ludvík Karl před něj stavěl nejvyšší cíle a není vyloučeno, že i kdyby je dokázal splnit, tak by musel Lavička Liberec opustit.

Na stole ležela nabídka na prodloužení 

Titul ale Severočeši neobhájili a v pondělí se strhla v klubu bouře. Před hráče prý nepředstoupil pouze Lavička, ale i Karl a měl hodně důrazný proslov. Vedení klubu nicméně Lavičkovi nabídlo prodloužení smlouvy. "Nabídku jsem od pana Karla dostal, ale nepřemlouval mě," prohlásil Lavička.

Navzdory dlouhotrvajícím spekulacím o jeho odvolání se rozchází s klubem v dobrém. "Ráno jsem měl pěkný rozhovor s panem Karlem. Pak jsem oznámil své rozhodnutí v kabině mužstvu a realizačnímu trenérskému týmu. Bylo to emotivní z obou stran," přiznal Lavička. "Po celou dobu, kdy jsem byl v Liberci nejprve se Standou Grigou, a potom jako hlavní trenér, jsem byl obklopen lidmi blízkými po profesní i po lidské stránce. Tím myslím hráče, realizační tým, ale i lidi z kanceláří a samozřejmě fanoušky," uvedl.

Dá se očekávat, že odchod oblíbeného trenéra přijmou příznivci libereckého klubu s nevolí, kteří to dávali najevo už během pondělního duelu v Mladé Boleslavi.

Ščasný prý Liberec zatím neřeší 

Lavičkovým nástupcem by mohl být Ščasný. "Žádná konkrétní jednání s Libercem nevedu, nejdříve si musím dořešit své závazky v Mostu. A i kdybych odsud odešel, rozhodně není hlavním důvodem jiné angažmá," řekl ČTK mostecký trenér v pondělí pozdě večer.

Ani Lavička asi nebude dlouho bez práce, protože po něm touží hned několik klubů. Je mezi nimi údajně Mladá Boleslav, kterou opustil Dušan Uhrin, ale největší zájem má Jablonec, hlavní konkurent Liberce. Tam by mohl Lavička působit po boku společně s Jozefem Weberem, který se po skončení hráčské kariéry vydává na trenérskou dráhu. Žádný z klubů ale zatím své plány s obsazením trenérského postu oficiálně neoznámil.

Lavička působil v Liberci od roku 2003. Nejprve ve dvojici s Grigou, od roku 2004 jako hlavní trenér vedl tým do 104 ligových utkání, z nichž Liberečtí 51 vyhráli a jen 17 zápasů prohráli. Nejvyšší porážku zaznamenal Slovan v pondělí, kdy prohrál 0:4 v Mladé Boleslavi a ztratil šanci na podzimní účast v pohárové Evropě. Tam se může ještě probojovat přes letní Pohár Intertoto.

Reklama

Související témata: