Hlavní obsah

Sparta měla nejméně výpadků, proto vyhrála

PRAHA

V pondělí skončený ročník Gambrinus ligy nabídl dlouho nevídané drama boje o titul a evropské poháry. Tajenka na čtyřech nejvyšších příčkách byla rozluštěna až v posledním kole a rébus nejlépe vyřešila Sparta. Napínavá soutěž přilákala do ochozů po třech letech přes milión diváků a vzrostla i kvalita výkonů rozhodčích.

Článek

I když hra nového mistra nebyla mnohokrát pastvou pro oči, se sparťanskou zarputilostí vyhrála několik zápasů, a hlavně od 14. kola, kdy se poprvé ujala vedení v tabulce, měla situaci ve svých rukách, byť na jaře na několik kol opustila první příčku.

„My jsme neměli žádný dlouhodobý výpadek. Po prohře, byť třeba pro nás nečekané a tvrdé, jsme vždy v dalším kole dokázali naplno bodovat,“ našel jeden z důvodů sparťanského úspěchu kouč Michal Bílek, pod jehož vedením získala Sparta i domácí pohár.

Nový mistr se také mohl v rozhodujících chvílích spolehnout na opory. Výborné výkony především na jaře podávali Řepka, jednoznačně nejlepší obránce ligy, dále Horváth, Kulič a za touto osou jedinečný Blažek v bráně. K nim se přidávali ostatní, byť třeba s určitými výpadky. Sparta se semkla více i se svými fanoušky, čemuž na Letné přikládají velký význam. V tomto směru má před ostatními českými kluby mnohem větší náskok než v konečné tabulce.

Mistr zkolaboval

Po 21. kole to vypadalo, že Slavia si doletí pro titul s předstihem. Pak ale přišlo šest hubených kol, v nichž získala pouhé tři body a 505 minut čekala na vstřelení gólu. Jako by hráči neunesli tlak, který na ně byl v souvislosti s titulem vyvíjen. „I to může být jedna z příčin,“ připustil trenér Karel Jarolím. Jeho svěřenci nakonec vyválčili druhé místo a kvalifikaci pro Ligu mistrů.

Mladá Boleslav je nevyzpytatelnou štikou českého fotbalu. Klub s perfektním zázemím, v němž se z hráčů, před dvěma roky průměrných, staly ligové hvězdy, skončil nakonec třetí a představí se v Poháru UEFA, podobně jako poražený finalista z domácího poháru Jablonec. Také ve městě automobilů doplatili na výpadky. Z podzimní mizérie se nakonec vrátili do boje o titul. O možnost jej získat nakonec přišli zaváháním v předposledním kole.

Smutným hrdinou ročníku byl obhájce titulu z Liberce. Soutěž rozjel báječně, ale už na podzim několikrát zakolísal. V zimě přišel neuvážený výprodej, jehož důsledky nedokázal odvrátit ani příchod Nezmara a Brezinského. Slovan měl teoretickou naději na titul ještě v posledním kole, ale zkolaboval. Blažek v průběhu jara zachránil několikrát body na poslední chvíli, ale úzký kádr v samém závěru neměl sílu na závěrečný útok. Je cosi nezdravého pod Ještědem, odkud odešel nejen trenér Vítězslav Lavička, ale i sportovní ředitel Ladislav Maier. Problém klubu však bude v jeho nejvyšších patrech.

Morava se zvedá

Bitva o záchranu byla vyřešena už dvě kola před koncem. Slovácko a Příbram byly letos skutečně nejhorší. Olomouc nakonec ligu zachránila, což je pro celý český fotbal dobře, protože na Andrově stadiónu je, ať se to někomu líbí, nebo ne, jedna z jeho bašt. Na lepší časy se blýská i v Brně, a přidáme-li k tomu Ostravu, má Morava všechny předpoklady v novém ročníku pořádně zatápět klubům z Čech, které v posledních letech drží nejvyšší příčky tabulky.

Nevídaný pohyb po závěrečném hvizdu posledního kola nastal na trenérských lavičkách. Polovina klubů mění kouče, takže fanoušci o zábavu nepřijdou ani v letní přestávce.

Začátek v srpnu

Ligový ročník 2007/2008 začne úředně 4. srpna, přesné termíny a televizní zápasy budou určeny v červenci. Podzimní část skončí po šestnácti kolech 9. 12. Jarní pokračování ligy odstartuje podle výsledku české reprezentace v kvalifikaci ME.

Pokud postoupí, půjdeme na první jarní kolo už v polovině února a liga vyvrcholí v půlce května. Jestliže národní mužstvo na evropský šampionát nepostoupí, měla by jarní část začít až první březnový víkend a končit 25. května.

Reklama

Související témata: