Hlavní obsah

Křetínský: Z přestupového období chceme vyjít ještě silnější

Šéf představenstva fotbalové Sparty Praha Daniel Křetínský hodlá klub dostat výš. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné vykládá o oslavách titulu, odchodu trenéra Straky, či nastávajících změnách v kádru mužstva. "Lze očekávat, že v rámci přestupového období přijdou na Letnou i zahraniční borci," prozrazuje Křetínský.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Daniel Křetínský

Článek

Jak jste oslavil titul a domácí pohár?

Řekl bych, že radostně a důstojně, prožili jsme jeden z nejkrásnějších fotbalových večerů na Spartě. V oslavách jsme pokračovali na úterní oficiální oslavě pro sponzory a hosty.

Byly pro vás letošní oslavy příjemnější než ta mistrovská před dvěma roky nebo loňská pohárová?

Určitě. Poprvé jsem si oslavy užil naplno, bez nějakých negativních jevů kolem. Navíc jsme oslavovali jako první v samostatném českém fotbale zisk double.

Sparta dlouho suverénně kralovala české lize. V posledních letech ale získává tituly jen v lichých letech. Je doba její trvalé nadvlády pryč?

Doba se změnila, momentálně Sparta nevládne lize suverénně jako v minulosti. Dnes je to těžší, což je dané například tím, že zahraničí skauting působí už u velmi mladých hráčů. Tradicí bývalo, že nejlepší fotbalisté z ligy chodili do Sparty, a tím se z ní vytvářelo jakési ligové reprezentační mužstvo. To už neplatí. Stále však máme sílu na to, abychom lize dokázali dominovat, i když naši hráči jsou pod větším tlakem, každý se na nás chce vytáhnout, protože zápas se Spartou je pro ně zejména doma utkáním roku. Pokud ale dokážeme posílit mužstvo a stabilizovat sportovní vedení, je dlouhodobý návrat na vrchol reálným cílem.

Nelitoval jste někdy, že by pro J & T byla Sparta nesprávnou investicí?

Nikdy. Sparta je investice, o níž jsem ani v nejmenším nezapochyboval.

Vy jste přiznal, že rozchod s Františkem Strakou nebyl proveden nejlepším způsobem. Snažíte se učit z chyb?

Samozřejmě. Drobných chyb jsme udělali víc. Máme stále rezervy, na cestě se vždycky stanou chyby a my se snažíme je postupně odstraňovat. V prosinci 2004 nebyl rozchod s Františkem Strakou nejlépe provedený. S dnešními vědomostmi bychom to udělali určitě jinou formou.

Vždycky jste říkal, že chcete trenéra s větší perspektivou. V případech Hřebíka a Grigy se to nepodařilo. Je Bílek tím správným?

Tento cíl stále platí. Hřebík i Griga odvedli ve Spartě kus poctivé práce a rozchody s nimi pro nás nebyly jednoduché, i když se ukázaly nutností. Přál bych si, aby působení Michala Bílka mělo delší trvání.

Na Letné už dochází k prvním změnám. Odcházejí Blažek a Kučera, mluví se o Doškovi, Drobném a Šimákovi. Nedojde nakonec k velkému výprodeji?

Ke změnám ve Spartě dojde. Jednak některým hráčům budeme chtít umožnit odchod, pokud dostanou atraktivní nabídky, což je příklad Blažka a Kučery. Na některých postech zase potřebujeme zkvalitnit. Naším cílem je vyjít z přestupového období ještě silnější, nikoli slabší. Musíme být přesvědčeni, že jsme se posílili.

V zimě jste byl kritizován, že kupujete staré hráče, jako jsou Horváth nebo Kulič. Ti ale výrazně přispěli ke konečnému úspěchu. Cítíte to jako satisfakci?

Takto se na věc nedívám. Důležité je, že příchod těchto dvou i dalších hráčů se ukázal jako správný krok.

O Spartě se říká, že nepracuje dobře s vlastními odchovanci, lehce se jich zbavuje, nedává jim šanci…

Není pravda, že bychom nepracovali s vlastními perspektivními hráči. Dlouhodobě tvrdíme, že to, co hledáme, je věkově vyvážený mix. Zkušení hráči, střední generace, mladí fotbalisté. V české lize máme suverénně nejvíce mladých hráčů. Ať přímo ve Spartě nebo na hostování, ale jsou tu i takoví, kteří Spartou jen prošli. V reprezentační jednadvacítce jich je suverénně nejvíc. I letos dostanou v přípravě šanci naši odchovanci, kteří se vrátí z hostování.

Budete hledat posily jen v domácích vodách, nebo se podíváte i do zahraničí?

Chováme se pragmaticky a hledáme hráče, o nichž jsme přesvědčeni, že na danou pozici jsou z našeho pohledu a v rámci možností tím nejlepším řešením. Jestli je to český fotbalista nebo zahraniční, není podstatné. Lze však očekávat, že v rámci přestupového období přijdou na Letnou i zahraniční borci, protože pro některé vytipované posty je velmi obtížné najít fotbalisty podle našich představ v Česku.

Kolik bude Sparta ochotna vložit do nových hráčů?

Rozpočet na posily nechci přesně formulovat. Je to otázka flexibility, reagujeme podle situace. Příchod každého hráče je investicí – za některého je ale pět miliónů korun mnoho, za jiného dvacet miliónů vynikající částka.

Sparta nebude ve třetím předkole Ligy mistrů nasazena, což znamená, že může dostat velmi silného soupeře. Může neúspěch ohrozit klub ekonomicky?

Pro nás je velmi nepříjemné, že nebudeme v kvalifikaci Ligy mistrů nasazeni. Nejde jen o peníze, které z postupu do základní části vyplývají. Život v Lize mistrů je něco mimořádného a my bychom nechtěli dlouhodobě odejít z této rodiny klubů, které se jí pravidelně účastní. Nejen kvůli penězům, ale také kvůli našim fanouškům a českému fotbalu. Pokud bychom se do soutěže nedostali, situaci ekonomicky zvládneme. Naším prvořadým cílem ale je probojovat se do základní části.

Letná se plní, průměr za právě skončený ročník je téměř 12 tisíc diváků. Věříte, že se podaří realizovat dlouhodobý cíl – patnáct tisíc diváků na zápas?

Velmi si vážíme vztahů s fanoušky. Už nyní registrujeme zvýšený zájem o permanentky, pozitivní je i vývoj v prodeji suvenýrů. To není jen otázka komerční, ale potvrzuje narůstající vztah fanoušků ke klubu. Kupují si dresy, ztotožňují se s týmem. Pozitivní signály máme i ze strany sponzorů. Reakce veřejnosti jsou velmi dobré, za dobu tří let, co jsem ve Spartě, určitě nejlepší. Chceme v tom pokračovat a dál také vylepšovat prostředí na stadiónu. A zapojujeme se také do charitativních akcí.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články