Hlavní obsah

Trenérská škatulata rozproudí prvoligové trávníky

PRAHA

Nebývalou rošádou na lavičkách klubů končí fotbalová sezóna v nejvyšší české fotbalové soutěži. Hned devět celků si bude zvykat na nové trenéry, včetně silných týmů Liberce a Mladé Boleslavi. V pěti případech se o pozici hlavního trenéra stále rozhoduje. Příští ročník Gambrinus ligy by tak měl být zajímavý už jen z toho důvodu, že několik trenérů nastoupí proti bývalému zaměstnavateli.

Článek

Silnou pozici mají kouči pražských ‚S’, kde ke změnám nedochází. Michal Bílek dovedl Spartu k historickému double a řekl si tak o dvouleté prodloužení kontraktu. Smlouvu už během sezóny o tři roky prodloužil slávista Karel Jarolím, s jehož prací s mladým kádrem panuje v týmu vicemistra spokojenost.

Hodně práce mají naopak v Mladé Boleslavi a Liberci. Výborným finišem a třetí příčkou se s mladoboleslavskými fotbalisty rozloučil Dušan Uhrin mladší, který bude v příští sezóně koučovat rumunský Temešvár. Ve spekulacích se nejčastěji jako o nástupci mluví o Vítězslavu Lavičkovi, který skončil v Liberci. Slovan neangažoval Zdeňka Ščasného, jenž se vyvázal ze smlouvy v Mostu, ale dosavadního asistenta Michala Zacha. Pro toho bude angažmá na severu Čech prvoligovou premiérou na postu hlavního kouče.

Uličný nahradil Mazuru

V Brně neprodloužili smlouvu Josefu Mazurovi, jehož nahradil Petr Uličný. Zkušený kouč se do Brna vrátil po jedenácti letech a chce tým z moravské metropole udržet v horních patrech prvoligové tabulky. Vedení klubu od něj navíc očekává úspěšný boj o příčky zajišťující start v některém z evropských klubových pohárů. Klidný střed tabulky uhráli fotbalisté Plzně a Ostravy, jejichž kouči Stanislav Levý a Karel Večera budou pokračovat u týmů i v dalším ročníku.

V Teplicích Jiřího Bartla nahradil reprezentační asistent Petr Rada. Osmačtyřicetiletý bývalý trenér Jablonce se na Stínadla vrací po více než šesti letech, podepsal roční smlouvu se stejně dlouhou opcí. O Radově nástupci není zatím v Jablonci rozhodnuto, v úterý by měl příchod potvrdit trenér slávistické rezervy Luboš Kozel.

Smlouvu v Českých Budějovicích prodloužil František Cipro, stejně jako ve Zlíně Pavel Hoftych. V Kladně po úspěšné pětiletce, kdy dovedl tým z divize až k záchraně v první lize, skončil Miroslav Koubek, nástupcem by měl být Jaroslav Šilhavý. Reprezentační asistent naposledy působil u sparťanské rezervy.

V Mostě sázejí na mladé

Nástupce už naopak mají jistého v Mostě, kde Zdeňka Ščasného nahradil Robert Žák. Bývalý šéftrenér mostecké mládeže podepsal roční kontrakt. Mostečtí se chtějí soustředit na práci s mladými fotbalisty a k tomu je Žák vhodným adeptem.

Podle očekávání skončili trenéři v Olomouci a Příbrami. Hanáci se předčasně rozloučili s Vlastimilem Petrželou, který nyní zvažuje další nabídky. Pravděpodobně se jeví odchod do Ruska, kde se mu v minulosti dařilo. Sestupující Příbram opustil Jiří Kotrba a vrátil se podle očekávání do Českých Budějovic. Tam bude zastávat funkci sportovního ředitele. O osudu Pavla Malury ve Slovácku zatím není po změně vlastníků jasno. Zájem má každopádně Olomouc.

Reklama