Hlavní obsah

Sezónu s tolika zvraty ještě kouč Slavie nezažil

Fotbalová Slavia dosáhla v sezóně, ve které chvíli ligu vedla i byla mimo postupové příčky do evropských pohárů, na výborné druhé místo. To zaručuje účast ve druhém předkole milionářské Ligy mistrů. V klubu tak zavládla spokojenost, i když všichni doufali ve vysněný titul. "Za těch třicet kol moc zápasů, kdy jsem mohl být v klidu, nebylo," svěřil se Právu trenér ´sešívaných´ Karel Jarolím.

Článek

Slavia dlouho útočila na titul, pak to vypadalo, že bude mít co dělat, aby se dostala aspoň do Poháru UEFA, a nakonec si zajistila boj o Ligu mistrů. Zažil jste někdy ve své trenérské kariéře sezónu s tolika zvraty?

To těžko. Za těch třicet kol moc zápasů, kdy jsem mohl být v klidu, nebylo... Ale když to nedopadlo prvním místem, aspoň že máme šanci hrát o Ligu mistrů.

V loňském podivném závěru ligy vás výhra Boleslavi nad Libercem o 2. místo připravila, letos vás na něj poslala. Berete to jako projev fotbalové spravedlnosti?

Neberu. Nechci tyhle teorie rozvíjet. My jsme poztráceli body hlavně s týmy, co byly na chvostu, takže ta minitabulka prostě rozhodla pro nás.

Které ty poztrácené body vás nejvíc mrzí?

Ty, o které jsme přišli v domácím, tedy v uvozovkách domácím prostředí. Z venku jsme jich dovezli dost, ale kdybychom se probrali i na Strahově, mohlo to být ještě lepší. Ale takhle můžou naříkat i v Mladé Boleslavi nebo v Liberci...

Teď je vám příjemně, ale když si vzpomenete na období šesti zápasů bez výhry, byly to pro vás nejhorší okamžiky v trenérské kariéře?

Určitě. To přiznávám.

Ztrácel jste víru?

To by bylo smutné, kdybychom přestali věřit. Ale tentokrát štěstí zůstalo u nás, na rozdíl od loňska, kdy už jsme mysleli, že jsme v předkole Ligy mistrů...

Nepochyboval jste při zlé jarní sérii, zda dovedete Slavii až do konce sezóny?

Byl jsem ujištěný od lidí v našem představenstvu, že o tom ani neuvažovali. Samozřejmě stát se mohlo cokoliv, v tomhle řemeslu člověk nemůže vědět, co bude za týden, ale přišlo by mi líto, kdyby k tomu bývalo došlo.

Nakonec jste se včas zvedli, co bylo tím impulsem, který nastartoval úspěšný finiš?

Myslím, že to byl zápas s Mladou Boleslaví. Tam jsme si asi zasloužili vyhrát. Dali jsme si vlastní branku, Švento měl stoprocentní šanci na 2:0, ale špatně zvolil zakončení. Ta šance mi zůstane v paměti hodně dlouho.

Slavie teď bude hrát o Ligu mistrů, ale vzhledem k tomu, že se mluví o zájmu o Šventa, Vlčka i vašeho syna Lukáše, bude to asi hodně těžký boj. Počítáte s tím, že můžou odejít?

Tak odejít můžeme všichni. Ale je pravda, že jestli chceme hrát Ligu mistrů, bylo by třeba kádr zkvalitnit.

Věříte tedy, že tři zmíněné hráče udržíte?

To je spíš otázka na někoho jiného... Já je určitě budu chtít udržet, ale Lukášovi i Standovi Vlčkovi končí smlouva, u Dušana je to otázka jednání se zájemci.

Reklama

Související témata: