Hlavní obsah

Nový kouč Libece Zach chce navázat na předchůdce Lavičku

Fotbalisty loňského ligového mistra Slovanu Liberec povede v nové sezóně trenér Michal Zach. Ten vystřídal odstoupivšího Vítězslava Lavičku, kterému do konce letošního ročníku dělal asistenta. Na severu Čech panuje zklamání z konečného čtvrtého místa, které nezajistilo týmu přímou účast v některém z evropských pohárů. O tu budou muset liberečtí bojovat v letním Poháru Intertoto.

Foto: FC Slovan Liberec

Nový trenér Liberce Michal Zach

Článek

Před několika dny jste byl jmenován hlavním trenérem Slovanu Liberec po rezignujícím Vítězslavu Lavičkovi. Proč myslíte, že volba padla právě na vás?

Nejspíš proto, že vedení chtělo zachovat dosavadní kontinuitu práce, kterou tady odváděl Víťa Lavička. Dělal jsem mu dva roky asistenta. Byla to obrovská škola a zkušenost. Vloni jsme se radovali z mistrovského titulu, letos na nás zbylo jen čtvrté místo. Ale nic to nezměnilo na našich vztazích. Náramně jsme si rozuměli po profesní i lidské stránce, což považuji v trenérském řemesle za nesmírně důležitý předpoklad pro fungování kolektivu.

V čem vás Lavička nejvíc inspiroval?

Díky němu jsem byl vtažen do opravdové týmové práce. I s dalšími kolegy, Petříkem a Veselým, jsme podle mého názoru tvořili dobrou trenérskou skupinu. Víťa nás bral jako rovnocenné partnery. Byť získával různá individuální ocenění typu Trenér roku, pokaždé zmiňoval i podíl svých spolupracovníků. A nebyla to od něj jen gesta.

Přesto se vaše role v libereckém fotbale nyní zásadním způsobem změní...

Hlavní trenér nese největší zodpovědnost a je nejvíc na očích. I s tímto vědomím jsem nabídku přijal. Znám zdejší prostředí i hráčský kádr, který má i po odchodech řady kvalitních fotbalistů vysoký potenciál. Nezačínám od nuly, ani nechystám radikální kroky. Hodlám zachovat současný model se čtyřčlenným trenérským týmem. K Petříkovi a Veselému by měl přijít ještě jeden asistent.

Patříte k trenérům, kteří stoupají v kariéře krůček po krůčku. Jak vzpomínáte na svoje štace v Mostu a v Ústí nad Labem?

Trenéřině se věnuji od jedenadvaceti let. Za sedmnáct sezón jsem poznal fotbal ze všech úhlů. Ať už to bylo u mládeže, nebo v nižších soutěžích dospělých, vždy jsem se snažil pracovat naplno. V Mostu jsem se podílel na formování mužstva, které před dvěma lety postoupilo do nejvyšší soutěže. V Ústí jsem poznal nelehké podmínky, kdy nováček druhé ligy neměl stadión a museli jsme hrát v teplickém azylu.

Už máte představu o přípravě a pohybu v libereckém kádru?

Bohužel jsme se nedostali do předkola Ligy mistrů ani Poháru UEFA, a tak se budeme chystat na Pohár Intertoto. Příprava by měla začít kolem 20. června. Hovořit o kádru je předčasné.

Reklama

Související témata: