Hlavní obsah

Bohemians doufají, že nebudou muset bourat tribunu k stání

PRAHA

Čerstvý nováček první fotbalové ligy Bohemians 1905 bude své zápasy v nejvyšší soutěži s největší pravděpodobností hrát nadále ve vršovickém Dolíčku. Ředitel klubu Jiří Steinbroch den po návratu "klokanů" do první ligy tvrdí, že stařičký stadión splňuje kromě chybějícího osvětlení a míst k stání za brankou všechny předepsané parametry.

Článek

Šéf Bohemians doufá, že "zelenobílí" nakonec nebudou muset pověstnou tribunu, kam chodí několik tisícovek příznivců, vybourat, a dostanou od svazu výjimku. Na nejvyšší soutěž je prý pražský celek finančně zajištěn, dramatické navyšování dvacetimiliónového rozpočtu vedení nechystá.

Nečekaně brzký návrat do ligy postavil Bohemians 1905, kteří byli v předsezónních prognózách opatrní a o postupu hovořili spíše v horizontu příštích let, do složité situace. Ve zkrácené letní přestávce musí klub uzpůsobit podmínky prvoligovým poměrům, proto probíhají přípravy na nadcházející sezonu za pochodu.

Největší problém představuje chátrající Dolíček, ovšem podle Steinbrocha nehrozí, že by Bohemians 1905 museli svůj stadión opustit. "Na devadesát devět procent budeme hrát první ligu v Dolíčku," řekl v úterý novinářům Steinbroch, který tak vyvrátil spekulace o tom, že by se vršovický klub na čas přestěhoval na stadión Viktorie Žižkov nebo na Strahov. "Klub je s Dolíčkem úzce spjatý, nebylo by dobré, kdyby se stěhoval jinam. S Dolíčkem není problém, vyhovuje skoro ve všech parametrech," ujistil šéf klubu.

V pořádku jsou podle něj i výběhové zóny okolo hřiště, potřeba bude ale instalovat umělé osvětlení. "Jako každý nováček budeme mít půlroční výjimku. Musíme jen doložit, že se udělal prokazatelný pokrok," vysvětlil Steinbroch. Osvětlení je prý vůbec to nejmenší. "Není to vůbec problém, výdaje se budou pohybovat od osmi do dvanácti miliónů korun," odhadl.

Věří ve shovívavost svazu 

Více potíží ovšem budou mít Vršovičtí s tribunou za brankou, na níž se při zápasech tísní několik tisícovek stojících fanoušků. I tady Pražané doufají, že bude svazové vedení shovívavé. "Jednali jsme se svazem, snažili jsme se jim vysvětlit, co by pro nás zrušení míst ke stání znamenalo. Iniciovali jsme dotaz na kluby, zda by jim vadilo, že naši fanoušci budou za brankou stát," uvedl Steinbroch s tím, že se nakonec rozhodne formou ankety.

Ani to se však šéfovi Bohemians 1905 příliš nelíbí. "Pro mě je to nepřijatelný postoj, svaz by měl učinit rázné rozhodnutí. Každopádně jsem přesvědčen, že to fotbalu škodí. V tom, jestli budou místa k sezení nebo k stání, to není. Podívejte se na zápas Dánsko - Švédsko, kde bylo čtyřicet tisíc míst k sezení," poukázal Steinbroch na inzultaci sudího během utkání evropské kvalifikace.

"Na fotbal chodí málo lidí, tohle by návštěvnosti neprospělo. Znám spoustu fandů, co chodí na Bohemku. Ne každý přijde na zápas v košili a saku," uvedl Steinbroch. Tomu, že tribunu nakonec nebudou muset přestavovat, věří tak z poloviny.

Ostatní přípravy na první ligu probíhají za pochodu. Ekonomický chod klubu prý postup o soutěž výš téměř neovlivní. "Dneska máme rozpočet asi 20 miliónů a já nevidím žádný zásadní důvod, když nepočítám ty investice, proč ho dramaticky navyšovat. Myslím, že je zbytečné třeba zvyšovat hráčské prémie," prohlásil Steinbroch. "Finančně jsme na první ligu zajištěni," doplnil šéf vršovického klubu.

Sám prý po prvních kolech druhé ligy vůbec nepředpokládal, že nakonec bude řešit prvoligové starosti. "Po devíti kolech jsme měli pár bodů. Na kluky jsme netlačili, snažili jsme se jim situaci odlehčovat," vyprávěl ředitel Bohemians 1905, který ví, že současný kádr na první ligu zatím nemá. "Hráčské změny nebudou problém, potřebujeme posílit na všech postech," naznačil Steinbroch, že třicetičlenný kádr dozná změn. "Některým končí smlouva, každopádně ale zůstávají nejzkušenější Karel Rada a Dalibor Slezák," prohlásil.

Realizační tým zůstane stejný, překážkou podle Steinbrocha nebude ani to, že trenér Zbyněk Busta nemá odpovídající licenci. "Kouč začne v listopadu studovat. Budeme o tom dále jednat, určitě splní vše, co bude potřeba," věří ředitel vršovického klubu.

Reklama