Hlavní obsah

Griga se vzdělával v Austrálii, na práci ve Viktorii se těší

PRAHA

Touha stát se součástí ambiciózního klubu i stesk po práci fotbalového trenéra, kterou na čas vyměnil za cestování a jazykové vzdělávání, přiměly Stanislava Grigu kývnout na nabídku vedení Viktorie Žižkov.

Článek

S prvoligovým nováčkem, s nímž ve středu pětačtyřicetiletý slovenský kouč podepsal roční smlouvu, chce bývalý lodivod pražské Sparty uspět po návratu do nejvyšší soutěže a v případě prodloužení kontraktu v horizontu několika let zaútočit na poháry.

Námluvy s Viktorkou začaly pro Grigu nenápadně. Se svým dlouholetým přítelem, sportovním ředitelem klubu Milanem Lešickým, několik týdnů nezávazně probírali situaci v druhé lize a čím víc se blížil žižkovský postup, tím se možnost Grigova angažování stávala reálnější. "Někdy od konce dubna jsme se nezávazně bavili, že bych třeba mohl Viktorce pomoci, ale nebylo nic konkrétního," řekl na dnešní tiskové konferenci Griga.

Rozhovory probíhaly především formou e-mailů, protože slovenský kouč v té době studoval jazyk v Austrálii. "Poté, co jsem skončil ve Spartě, jsem hodně cestoval. Pět měsíců jsem byl v zahraničí, tři a půl měsíce jsem strávil v Austrálii, kde jsem chodil do školy," vyprávěl Griga.

V zimě některé nabídky odmítal

Konkrétní nabídka na spolupráci s pražským celkem padla před zápasem v Třinci a Griga prý příliš neváhal. "V zimě jsem některé nabídky odmítal. Ale musím přiznat, že už mi trénování chybělo. Z těch nabídek ve střední Evropě, které jsem dostal, byla tahle jasně nejlepší, a tak jsem se příliš nerozmýšlel," uvedl slovenský kouč.

Vedle podobného pohledu na klubovou strategii a přátelských vztahů s Lešickým přimělo Grigu k návratu do české metropole i prostředí. "Prahu mám moc rád, takže to byl jeden z dalších důvodů, proč jsem sem šel. Prostředí, kde děláte svou práci, je velice důležité," pokračoval kouč, jemuž se velmi zamlouvá způsob, kterým se Žižkov v poslední době ubírá.

"Líbí se mi, jak tento klub funguje. Sledoval jsem vývoj klubu, prošel si těžkým obdobím. Teď se tu tvoří něco nového a já bych byl rád součástí. Cítím, že je klub je ambiciózní, že se stále pracuje na zlepšování, ale na druhou stranu se nestaví hned v první sezoně vzdušné zámky. V horizontu několika let chce ale útočit na poháry," uvedl bývalý hráč Sparty, který by uvítal tradiční nedělní dopolední začátky žižkovských domácích zápasů.

Skalba se posune na místo prvního asistenta

Ve Viktorce Griga rozšíří stávající realizační tým, rád by prý přinesl do klubu něco nového a vtiskl mu svoji tvář. Vůbec jako první ho čekala schůzka s koučem Vladimírem Skalbou, který se z postu hlavního trenéra posune na místo prvního asistenta. "Bylo velmi důležité, aby Láďa zůstal v týmu. Cílem bylo rozšíření silného realizačního týmu, proto mě potěšila jeho reakce. Byl moc rád, že jsem přišel, a říkal, že nás oba to může obohatit," pochvaloval si Griga, který se Skalbou již dříve hrával tenis.

Griga podepsal smlouvu od začátku července, a tak v posledním zápase druhé ligy na hřišti Bohemians 1905 povede tým ještě Skalba. "Já se na zápas přijdu jen podívat. Ani do oslav nebudu zasahovat, hráči si to vykopali sami," uvedl bývalý kouč Liberce.

Následné angažmá ve Spartě mu nevyšlo, ovšem kvůli neúspěchu si nic dokazovat nehodlá. "Sparta je pro mě uzavřená kapitola, i když si nemyslím, že bych tam odvedl špatnou práci. Do Viktorky vstupuji v úplně jiné situaci. Viktorka postupuje do ligy, daří se jí, vztahy tu nejsou nikterak napjaté. Je to jiná kapitola, něco nového tu začíná," prohlásil Griga.

Se smlouvu je Griga spokojený

Přestože ve Spartě vydělával o hodně víc, s novou smlouvu je spokojený. "Podmínky jsou na dobré úrovni," ujistil Griga, který po odchodu z Letné sledoval český a slovenský fotbal hlavně na internetu. Místo evropského ligového fotbalu se seznamoval s tím zaoceánským, v Austrálii navštívil několik zápasů asijské obdoby Ligy mistrů. "Rozšiřoval jsem si obzory. Českého fotbalu jsem viděl málo, pouze jsem naladil kvalifikační zápas Česka s Německem," uvedl milovník cestování, který je znám i svými cestami po Indii.

Právě v jedné z nejlidnatějších zemí světa se dohodl na trenérské smlouvě se Spartou. "Tam to bylo technicky těžší než teď v Austrálii. Nebyl tam internet, musel jsem vždy doběhnout do budky," srovnal na závěr uzavírání svých dvou posledních kontraktů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články