Hlavní obsah

Z Norimberku budu jezdit fandit Spartě, plánuje Blažek

Karel FeltPrávo

Téměř sedm let strávil gólman Jaromír Blažek ve Spartě. A nebyla to jen léta tučná, kdy zvedl nad hlavu pětkrát trofej pro mistra fotbalové ligy a třikrát domácí pohár, ale i hubená, v nichž pendloval po hostováních. Letenskou jedničkou se stal až po odchodu Petra Čecha do Francie.

Foto: ČTK

Jaromír Blažek

Článek

„Na to horší se zapomíná rychle, když se daří. Toho krásného, co jsem zažil ve Spartě, je mnohem víc a já se budu cítit sparťanem napořád. Jakmile to půjde, budu z Norimberku jezdit Spartě fandit. Abych využil i tu doživotní permanentku, co jsem dostal,“ praví 34letý brankář, jenž se stal už jako aktivní hráč jednou z letenských legend. Pohled do statistik říká, že byl i u titulu Slavie před jedenácti roky. Stál také v brance Českých Budějovic, Bohemky, žižkovské Viktorie a Příbrami. Jeho začátky jsou spojené s rodným Blanskem.

Během pouhých pěti květnových dnů zažil hned dvakrát to, co si přeje prožít alespoň jednou v životě každý fotbalista. Angličané tomu říkají „standing ovation“, tedy potlesk vestoje. „Bylo to úžasné. Ještě teď mi naskakuje husí kůže. Fanoušci byli báječní. Měl jsem slzy na krajíčku,“ usmívá se.

V duchu si znovu vychutnává ty chvíle, kdy se laskal s oběma nejcennějšími domácími fotbalovými poháry. „Tohle jsem si strašně přál zažít. Když jsem se dohodl s Norimberkem, že tam v létě přijdu, moc jsem chtěl vyhrát obě trofeje. Loučit se s Letnou prvním double v samostatném českém fotbale je paráda,“ dodává nadšeně.

Rozloučení na lodi

Z kabiny v Toyota Areně si odvezl svoje věci, nějaké dresy a se spoluhráči se rozloučil po posledním ligovém utkání na parníku. „Zaplatil jsem odpisné jako každý hráč, který odchází ze Sparty. Ani nebyl pořádně čas si naplno uvědomit, že sparťanská kapitola končí. Zlomí se to 25. června, kdy v Norimberku začíná letní příprava. Tedy pokud mi trenér Meyer nedá nějaký den dovolené navíc, jako dostali Honza Polák s Tomášem Galáskem. V den, kdy nastoupím do přípravy v novém klubu, se to zlomí,“ praví už s vážnou tváří. „Ale až uvidím hrát Spartu v televizi, tak se mi určitě bude stýskat,“ přizná.

S novým působištěm se seznámil, když tam na jaře podepisoval dvouletou smlouvu. „Stihl jsem promluvit s trenérem, zajít na kávu. Kluci, co tam působí, mi řekli pár důležitých rad. Galásek třeba to, že trenér trpí na starší hráče, takže bych to měl mít dobré. Žádnou protekci tenhle koučův přístup ale neznamená. Místo jedničky si budu muset vybojovat,“ říká dvojka mezi tyčemi české reprezentace. Tento post si chce udržet. Věří, že s národním týmem by mohl zažít ještě pár krásných chvil, jakou byla i spanilá jízda na evropském šampionátu v Portugalsku, která skončila až v semifinále.

Na velkou dovolenou čas není. „Musíme vybrat bydlení. Základní věci chci mít vyřešené do nástupu na přípravu. V Norimberku se mnou bude i manželka Lenka a obě děti, třináctiletý Jakub s osmiletou Anetou. Pro děti je takový pobyt cenný nejen v tom, že poznají nové prostředí, ale mají jedinečnou možnost se naučit i jazyk. Co se mne týká, zatím to s mojí němčinou není nijak slavné. V klubu je ale člověk, který mi pomůže se zařizováním, a také tam jsou nejen čeští, ale i slovenští hráči. A nejlepším učitelem je praxe,“ nastiňuje svoji představu o začátcích v Norimberku.

V pohárové Evropě

Žádné stěhování kamióny ho prý nečeká. „Nic velkého si s sebou nebereme. Necháme si pražský byt, protože z Norimberku je to kousek a chceme jezdit domů co nejvíc,“ praví s tím, že rychlým autem se to dá zvládnout z druhého největšího bavorského města do metropole na Vltavě za dvě a půl hodiny.

Bundesligu bere jako velkou výzvu. „Je to kvalitní soutěž, ale hodně nevyzpytatelná. Můžeme hrát nahoře, ale také dole. Já věřím tomu, že budeme hrát o evropské poháry. Na to jsem zvyklý. Norimberk vyhrál nedávno Německý pohár, takže si zahraji UEFU. Mužstvo ale neznám natolik, abych si troufl odhadnout, kam až se můžeme dostat. Určitě se pár hráčů v letním přestupním termínu vymění. Nedávno zrovna udělali nového gólmana,“ zavtipkuje.

Přestup do zahraničí ho dlouho míjel. Bral to bez velkých emocí. „Nějaké nabídky se objevovaly. Jednou řekla Sparta, že si mě chce podržet, podruhé to zase nebylo až tak zajímavé. Ale nevzdával jsem se. Norimberk pro mne je ideální štací. Kvalitní soutěž, tradiční klub, kousek domů... Věřím, že si fotbalový život prodloužím alespoň o dva roky,“ přemítá Blažek.

Taky už ví, co je třeba udělat, aby se udržel v dobré kondici. „Už nejsem žádný mladý janek. Umím na hřišti prodat zkušenosti, které mám i z velkých mezinárodních zápasů v Lize mistrů, takže se mi kolena nerozklepou ani z Bayernu nebo velkých hvězd. Věřím si, proto jsem tuhle výzvu přijal,“ odmítá důrazně jakékoliv obavy.

„A co bude, až v Německu skončím? To teď neřeším, ale jednou bych se chtěl vrátit do Sparty. Takže se úplně s ní a skvělými fanoušky rozhodně neloučím,“ tvrdí fotbalista, který v nejvyšší soutěži v Česku odchytal 316 ligových zápasů a v brance reprezentace stál dvanáctkrát.

Reklama

Související témata: