Hlavní obsah

Trest pro Tetteha je jasný. Plivnutí se neprokázalo, Sparta přišla o kotel

Praha
Aktualizováno

Fotbalový duel o Prahu se dohrál u zeleného stolu. Disciplinárka potrestala sparťana Benjamina Tetteha za vyloučení v derby distancem na dvě utkání. Údajné hráčovo plivnutí na soupeře nebylo prokázáno. Sparta má po porážce se Slavií (0:3) zároveň na příští domácí ligové utkání s Karvinou uzavřený kotel. Komise proměnila v nepodmíněný trest podmínku, v níž byl klub od konce minulé sezony. Letenští navíc dostali pokutu 70 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh ze Sparty a Ondřej Kúdela ze Slavie během derby.

Článek

Tetteh byl v 82. minutě nedělního duelu 10. ligového kola vyloučen za zákrok na slávistu Davida Hovorku. Ghanský útočník se po faulu dostal do sporu s několika protihráči a obránce červenobílých Vladimír Coufal později v televizním pořadu na O2 TV řekl, že Tetteh plivl na Součka, který byl v derby kapitánem Slavie.

Tetteh prostřednictvím tiskového mluvčího Sparty Ondřeje Kasíka obvinění odmítl. Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík v úterý večer zveřejnil na sociální síti twitter videozáznam, který podle něj dokazuje, že sparťanský útočník na Součka skutečně plivnul. Záběr ale úplně průkazný není.

"Vyslechli jsme obě strany, seznámili se se zápisem o utkání, se zprávou delegáta. Bylo to pro nás v rovině tvrzení proti tvrzení. Viděli jsme i video, pořízené při utkání. I s ohledem na fakt, že se údajný incident ani neřešil při samotném utkání, což bychom považovali za logické, jsme rozhodli, že pro nás nebylo prokázáno, že by došlo k nějakému dalšímu disciplinárnímu přečinu," vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

"Proběhal nějaká vzájemná komunikace, ale plivnutí nebylo prokázáno. Proto jsme v tomto smyslu ani nezahájili řízení, ani jsme k tomu nepřihlédli při rozhodování o potrestání Tetteha. Trest na dvě utkání za přečin surové hry běžně ukládáme," dodává.

Tetteh si první část trestu odseděl v pohárovém utkání v Jihlavě. Spartě bude chybět ještě v těžké nedělní ligové bitvě v Plzni.

Pokud jde o druhý trest za derby, Sparta měla podmínečně uzavřený domácí sektor od posledního domácího zápasu minulé sezony, kdy v něm došlo k odpálení pyrotechniky. "Při derby naši fanoušci pyro odpálili a tím trest pro klub aktivovali. K aktivování podmínečného trestu došlo zejména s ohledem, že zápas proti Slavii musel být přerušen," vysvětluje Sparta na svém webu.

Stop na jedno utkání za vyloučení po druhé žluté kartě dostali Zdeněk Folprecht (Zlín) a Josef Hušbauer (Slavia). Oba hráči si trest již odpykali v MOL Cupu.

Reklama

Související témata: