Hlavní obsah

Fotbalisty Kladna opouští prezident Michal Kraus

KLADNO

Fotbalový klub SK Kladno opouští jeho prezident Michal Kraus. O rezignaci politika, který stál za vzestupem nováčka uplynulého ročníku první ligy i rekonstrukcí tamního stadiónu, ve čtvrtek informoval mluvčí klubu Miroslav Bureš. Důvody svého odchodu bývalý poslanec za ČSSD shrnul do pěti bodů, nezi něž patří například nedostatečná podpora města, nenaplněné sliby klubových akcionářů, či malý zájem sponzorů podílet se na financování klubu.

Foto: SPORT.CZ

DEFAULT TITLE

Článek

Spekuluje se, že Krausova nečekaná rezignace může souviset s vnitřními rozpory uvnitř klubu, kde proti sobě podle zákulisních informací stojí dvě strany. Zástupci akciové společnosti v čele s Krausem, která ovládá prvoligový tým, a tamní občanské sdružení kolem dřívějšího klubového šéfa Eduarda Nováka, jež se stará o mládežnické celky.

Kraus to ve svém obsáhlém prohlášení částečně potvrdil, ale nebyl to podle všeho jediný důvod. "Minoritním akcionářem je občanské sdružení, které by mělo zajišťovat chod a provoz stadiónu i celého sportovního areálu. Výkonný výbor ale odmítl realizovat některé nezbytné změny v řízení sdružení," uvedl mimo jiné kladenský šéf v prohlášení, jehož plné znění je umístěno na webové adrese www.skkladno.cz.

Zklamalo ho také jednání hlavního akcionáře - podnikatele Tomáše Petery. Ten prý o klub nejeví žádný zájem. "Sliboval, že se v Kladně do pár let budou hrát mezinárodní poháry a jeho švýcarská firma Divinus Sportmanagement za odkup majoritního balíku přislíbila zajistit klubu sto miliónů korun v průběhu pěti let. Zachoval se ale jako podvodník a hochštapler," pustil se Kraus do Petery, který prý prodal obránce Tomáše Marka do Baníku Ostrava za 600 tisíc korun v době, kdy mělo Kladno nabídky za desetinásobek sumy.

Kraus se pustil do radnice i ministerstva financí

Kladenské radnici Kraus vyčítá, že přeje více hokejistům. "V jiných statutárních městech věnovaly radnice desítky až stovky miliónů na rekonstrukci stadiónů, další desítky miliónů korun ročně na provoz klubů," uvedl Kraus, podle kterého kladenský fotbal dostával méně než polovinu ve srovnání s hokejem "Při pondělním jednání s vedením radnice nám navíc bylo oznámeno, že pro další sezónu můžeme počítat s dotací dva milióny pro dospělý fotbal. To je výraz absolutního nezájmu a pro hospodaření klubu likvidační rána pod pás," prohlásil.

Kraus také připomněl, že ministerstvo financí zablokovalo klubu takřka padesátimiliónovou dotaci na další rekonstrukci stadiónu. "Peníze měly sloužit k dokončení rekonstrukce stadiónu a výstavby vyhřívaného trávníku, bez něhož se po roce 2009 nebude moci hrát první liga," řekl Kraus, kterého trápí i nezájem regionálních sponzorů. "Za současné situace hrozí, že by nám v průběhu jara mohly finanční prostředky dojít a směřovali bychom k osudu Blšan, Drnovic či Slovácka," připomněl krachy klubů, které už nejsou v první lize.

Kladno se sice bez větších potíží zachránilo v nejvyšší soutěži, ale po sezóně v klubu došlo k řadě změn. Ve funkci trenéra odmítl pokračovat Miroslav Koubek, kterého nahradil Jaroslav Šilhavý. Klub opustil také sportovní ředitel Tomáš Čuřín, někdejší prvoligový rozhodčí. Tuto funkci ještě klub neobsadil.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice