Hlavní obsah

Fotbalové Kladno má potíže, může přijít o licenci pro ligu

KLADNO

Kladenští fotbalisté sice na hřišti uhájili účast i v novém ročníku první ligy, ale o nejvyšší soutěž ještě mohou přijít. Klub se zmítá ve vnitřních sporech, jež vyvrcholily čtvrteční rezignací prezidenta Michala Krause. Při svém odchodu naznačil, že se klub může ocitnout v ekonomických potížích, a fotbalový svaz už začal zjišťovat, zda Kladno při licenčním řízení neuvedlo mylné informace.

Foto: SPORT.CZ

ilustační foto

Článek

Za to by mu mohla být odebrána licence a první liga by pak byla nabídnuta HFK Olomouc, který obsadil třetí místo v druhé nejvyšší soutěži. Kladenští v pátek přiznali, že jednali o odprodeji soutěže s Jihlavou. Na to mají nárok do chvíle, než by o licenci přišli.

V Krausových slovech zazněl i další podnět, kterým se budou muset svazové orgány zabývat. Odstupující šéf prohlásil, že majitelem klubu je Tomáš Petera. Toho ale za majitele klubu nedávno označil i ředitel Baníku Ostrava Werner Lička. Pokud by oba muži měli pravdu, bylo by to v rozporu s předpisy ČMFS i UEFA, které zakazují, aby jedna osoba byla spolumajitelem dvou profesionálních klubů.

 Kraus označil Peteru za podvodníka

Dohady o ekonomické nestabilitě loňského prvoligového nováčka nejsou ve fotbalovém zákulisí novinkou, ale Kraus nyní celou situaci poprvé zveřejnil. Podporu klubu snížila tamní radnice, klesá příjem od sponzorů a o klub prý dostatečně nepečuje ani majoritní majitel, kterým je podle Krause Tomáš Petera.

Na podnikatele, který je mimo jiné jednou z hlavních postav olympijské kandidatury Prahy, Kraus tvrdě zaútočil. Označil ho za podvodníka a obvinil ho, že z Kladna odvedl do Ostravy hráče Tomáše Marka, přestože za něj klub měl mnohem výhodnější nabídky.

"Tomáš Petera není vlastníkem fotbalového klubu SK Kladno, s Michalem Krausem rok nemluvil a veškeré své obchodní aktivity na Kladně ukončil v létě loňského roku. Na včerejší (čtvrteční) text a osobní urážky Michala Krause nebude detailně reagovat, protože neví, v jaké euforii ho sepsal tentokrát," reagoval pro ČTK Peterův blízký spolupracovník Karel Tejkal v narážce na Krausovu známou aféru s investicí do továrny na kakao v Ghaně, v níž se bývalý poslanec za ČSSD pod smlouvu podepsal podle vlastních slov ve všeobecné euforii. Sám podnikatel Petera je momentálně na cestě do Spojených států.

Fotbalový svaz na pondělí svolal schůzku, na níž by měli činovníci středočeského klubu vysvětlit rozpor mezi údaji pro licenční řízení a těmi, které zazněly v Krausově prohlášení. ČTK to řekl licenční manažer svazu Stanislav Rýznar. "Pokud by se prokázalo, že klub poskytl při řízení chybné údaje, mohlo by být zahájeno řízení o odebrání licence a navíc bychom celou věc museli předat disciplinární komisi," vysvětlil Rýznar.

Ředitel klubu musel uklidňovat i trenéra Šilhavého

Pokud by klub o licenci opravdu přišel, nemohl by hrát první ani druhou ligu. Volné místo v nejvyšší soutěži by pak podle řádů bylo nabídnuto HFK Olomouc, který skončil v druhé lize na třetím místě. Pokud by Hanáci neměli zájem, stejná nabídka by směřovala do Opavy. Na změny ale není příliš času, neboť už v úterý 26. června se bude losovat nový ročník obou nejvyšších soutěží.

Kladno v pátek reagovalo prohlášením, v němž klubový ředitel Aleš Pangrác odmítl, že by klub mohl v lize skončit. "První polovinu sezóny máme finančně zajištěnu a v pátek jsme si znovu potvrdili přihlášku do ligy se svazovým ředitelem Lubasem," řekl činovník, který prý už musel uklidňovat i nového trenéra Jaroslava Šilhavého. "Řekl jsem mu, že se nemusí obávat tragických scénářů. Novou sezónu začneme normálně v lize," dodal Pangrác.

I on si ale zcela jistý ekonomickou sílou svého klubu zřejmě není. Sám totiž přiznal, že v týdnu Kladenští jednali o možném odprodeji soutěže Jihlavě. "Měla zájem, taková varianta existovala. Sešli jsme se s panem Tulisem, ale k žádné dohodě nedošlo," tvrdí kladenský ředitel.

Lička i Kraus označili Peteru za majitele 

Podle nových pravidel schválených kluby by to Kladenští skutečně mohli udělat. Pokud mají licenci, mohou prodat ligová práva, komu chtějí. Pokud by ale o licenci přišli, pak by dostali přednost zájemci podle sportovního hlediska, v tomto případě nejprve HFK Olomouc.

Hanáci ale nemají jasno, zda by na nabídku kývli, což naznačil i klubový prezident Vladimír Dostál. "Je to pro mě nová informace. V tuto chvíli neumím říct nic jiného, než že nevím, jak bychom na to zareagovali. Musel bych se okamžitě spojit se sponzory a poradit se, jestli bychom byli schopni zajistit rozpočet na první ligu," řekl ČTK Dostál.

Rýznar bude muset navíc znovu prověřit informace, zda Petera skutečně nefiguruje jako majitel ve dvou klubech. Zatím však o tom důkazy nemá. "Při poslední fyzické kontrole akcií všech klubů nebyl nikdo, kdo by figuroval jako spolumajitel ve dvou klubech," říká Rýznar.

Jenže vyjádření klubových činovníků v médiích vyznívají odlišně. Ostravský ředitel Werner Lička označil Peteru jako majitele Baníku dokonce opakovaně. Jako příklad poslouží rozhovor z 25. května v deníku Sport, kdy popisoval chystaný návrat Reného Bolfa: "Zájem o něho má trenér Večeřa, majitel klubu Petera i já jako generální manažer," řekl funkcionář.

Ličkovy výroky tehdy však podle všeho vyplynuly z neznalosti vlastnických poměrů. Faktickým majitelem ostravského klubu je stále tenista Daniel Vacek, ale Peterovi dal pravomoc vykonávat některé obchodní záležitosti. "Pětasedmdesát procent akcií FC Baník Ostrava patří od února roku 2003 Danielu Vackovi, zbývajících pětadvacet občanskému sdružení Baník Ostrava," vysvětlil ČTK předseda představenstva Baníku Jakub Kahoun.

Kraus označil Peteru jako majitele kladenského klubu v prohlášení uveřejněném na klubovém webu. Podle něj vlastní podnikatel 90 procent akcií.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články