Hlavní obsah

Gólman Bohemians Sňozík je vršovický Chilavert

Karel FeltPrávo

Bavič, ale také výborný gólman a exekutor pokutových kopů, který se stal miláčkem vršovického fotbalového dolíčku. Radek Sňozík (31) přišel do Bohemians 1905 s 61 odchytanými zápasy v nejvyšší soutěži v dresu Příbrami.

Foto: www.fc-bohemians.cz

Brankář Bohemians 1905 Radek Sňozík

Článek

„Do velkého fotbalu jsem se dostal poměrně pozdě, až ve čtyřiadvaceti letech. Prvoligová Příbram pro mne byla výzvou, ale poslední dva roky mě to tam nebavilo. Olda Pařízek mě do brány moc nepustil. Když jsem šel do Bohemky, možná si někdo říkal, že jdu dolů, ale mě lákala atmosféra tady. Vždyť klub si zachránili fanoušci. Od první chvíle jsem se tu cítil perfektně a ožil jsem,“ vzpomíná Sňozík.

Vršovický Chilavert

Gólman vršovické Bohemky si libuje, že vybíhá za šestnáctku a udělá i soupeřovu útočníkovi kličku před vlastní bránou, až fanouškům i spoluhráčům tuhne krev v žilách. Už viděl i červenou kartu za faul v poli a také kope penalty.

„Ty jsem kopal i v nižších soutěžích, stejně jako trestňáky. Podobně jako Paraguayec Chilavert. V Příbrami to ale nešlo, tam byl na penalty Otepka. Na Bohemce jsem to zase zkusil a trenér Busta neměl nic proti. V lize jsem se trefil pokaždé, nedal jsem jen jednu při halovém turnaji v Sazka Areně.“

V posledním utkání druholigového jara doma proti Žižkovu šel na svou třetí penaltu. „Chtěl jsem dát vršovický dloubák, podobný, jakým Panenka rozhodl finále mistrovství Evropy v roce 1976. Jenže Bartalský stál v brance jako přikovaný. Fanoušci mu radili, ať stojí co nejdále. Tak jsem neriskoval a dal mu to po jeho pravé ruce,“ líčí Sňozík a tvrdí, že nemá vybrané místo, kam penalty kope.

„Jako gólman se umím vžít do pocitů kolegy. Možná jsou ty vlastní zkušenosti výhodou a vůbec si nepřipouštím, že bych penaltu nedal, soupeř založil útok a já se díval zdálky, jak nám dávají gól do opuštěné branky. To by mě dřív trenér Busta zastřelil,“ říká s úsměvem vždy dobře naložený brankář prvoligového nováčka.

Hlavně zůstat doma u Botiče

I když by si někdy rád zahrál v zahraničí, nyní vůbec nepřemýšlí o tom, že by opustil Vršovice. „Nevím, co by muselo přijít za supernabídku. Věřil jsem, že se s Bohemkou do nejvyšší soutěže probojujeme, a ono se to povedlo dřív, než jsme sami čekali. Máme skvělou partu a jsem přesvědčen, že v nejvyšší soutěži sehrajeme důstojnou roli. Hlavně musíme zůstat doma, protože u Botiče to mají i ti nejsilnější soupeři vždycky moc těžké. Naším dvanáctým hráčem tu jsou báječní fanoušci,“ tvrdí.

Reklama