Hlavní obsah

Číňané neodejdou, šejkové možná přijdou. Tvrdík zvěstuje slávistům nadějné zprávy

Praha
Aktualizováno

Sešívaní se dostali do nepříjemné závislosti na politické situaci. Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík nicméně fanouškům avizuje, že čínští vlastníci budou do klubu nadále investovat. Dostal pak od nich prý také svolení jednat s katarskými šejky. Prezident Miloš Zeman přitom minulý týden prohlásil, že Číňané na protest proti postojům pražské radnice financování Slavie zastaví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté slaví postup do Ligy mistrů.

Článek

Politika a česko-čínské vztahy jsou teď pro Slavii klíčové.

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal ve středu osobní dopis svému čínského protějšku Si Ťin-pchingovi.

Ujistil ho, že nemá žádné pochopení pro konání pražských komunálních politiků, a zdůraznil, že Česká republika, její vláda, plně respektuje politiku jedné Číny.

„Prezident republiky se zároveň obrátil dopisem na předsedu představenstva společnosti CITIC Group, kdy vyzval k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti v České republice, včetně pokračování podpory společnosti CITIC pro fotbalový klub SK Slavia Praha," oznámil Zemanův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Došlo i na pochvaly. Zeman vysoce ocenil investici společnosti CITIC ve výši skoro 8 miliard korun na vybudování evropského výrobního závodu v oblasti automotive společnosti CITIC Dicastal, který v České republice vytvoří více než 500 pracovních míst.

Jaroslav Tvrdík část Ovčáčkovy tiskové zprávy převzal na svůj twitter a bere za jistou věc, že CITIC počítá i s rozvojem svých aktiv v České republice včetně Slavie. Jako místopředseda CITIC Europe Holdings potvrdil, že společnost také plánuje postavit s firmou Žďas nový výrobní závod za skoro osm miliard korun.

Zelená k jednání s šejky

Sešívaní jsou každopádně díky postupu do Ligy mistrů atraktivní nevěstou.

Deník Lidové noviny v úterý uvedl, že podle dvou zdrojů redakce blízkých vedení Slavie se o různé formy spolupráce s vršovickým klubem začaly zajímat aerolinie Qatar Airways, které patří katarskému emirátu.

Tvrdík nyní námluvy potvrdil.

„Ano, mohu potvrdit, ze jednáme po souhlasu akcionáře SK Slavia Praha o možnosti generálního partnerství s možným arabským zájemcem," uvedl šéf klubu na twitteru.

Reklama