Hlavní obsah

Slavia senzaci s Příbramí nepřipustila, pomohla penalta a vlastní gól. Budějovice vyloupily Olomouc

Praha
Aktualizováno

Reprezentační přestávka je minulostí, o slovo se znovu hlásí domácí soutěž. Sobotní program 13. kola fotbalové Fortuna ligy nabídl čtyři zápasy. V derby pod Ještědem došlo na dělbu bodů mezi Libercem a Jabloncem, České Budějovice plenily na Hané a Mladá Boleslav odvezla všechny body ze Zlína. Slavia musela v duelu s Příbrami dotahovat jednobrankové manko, v průběhu druhé půle ale favorit průběh zápasu otočil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Tomáš Souček vymazal z penalty vedení Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Slavia se pomalu chystá na velký středeční duel s Barcelonou a v sobotním ligovém souboji se chtěla na věhlasného soupeře pozitivně naladit. Příbram na podzim jako jediná venku ještě nezískala ani bod, sešívaní navíc doma ve 20 ligových zápasech se Středočechy ještě neprohráli a posledních 10 duelů vyhráli.

Nakonec to ale pohodlná cesta za třemi body nebyla. V rodinném souboji bratrů Škodových, kteří na hřiště vyběhli s kapitánskými páskami, měl totiž navrch příbramský Michal a v 30. minutě otevřel překvapivě skóre. Slavia zabrala, na vyrovnání ale úpěnlivě čekala až do 63. minuty, kdy úspěšně proměnil penaltu nařízenou po ruce bránícího příbramského hráče Souček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Souboj bratrů Škodových - v dresu Příbrami Michal, v červenobílém slávista Milan.

O chvíli později pomohl domácím k vedení vlastní brankou Krob a Souček posléze pojistil tři body pro Slavii přesnou hlavičkou. Červenobílí tak mají v čele tabulky náskok devět bodů na druhou Plzeň, kterou čeká v neděli domácí souboj s Ostravou.

Přestřelka pod Ještědem

Podještědské derby tradičně patří k nejprestižnějším domácím duelům a Liberec má u Nisy dlouhodobě navrch, z 25 domácích ligových zápasů s Jabloncem dosud prohrál jediný. Rival ze Střelnice má však v tabulce šest bodů k dobru a v sobotu sahal po vítězství, když dvakrát v utkání vedl. Slovanu se ale podařilo náskok hostů pokaždé smazat a oba celky si nakonec rozdělily body po remíze 2:2.

Foto: Vít Černý, ČTK

Hráči Jablonce se radují z gólu na hřišti Liberce.

Zlín pod novým trenérem nepovstal

Ševci spoléhali na nové koště. Zlín po odvolání trenéra Csaplára poprvé v sezoně vedl kouč Jan Kameník, který už u týmu jako hlavní trenér působil v květnové nadstavbě s bilancí dvou výher a dvou porážek.

Ovšem prvním soupeřem nového trenéra byla silná Mladá Boleslav, která na jaře vyřadila Zlín ve finále skupiny o Evropu. A nepříjemné vzpomínky domácích opět ožily, Středočeši si po trefách Komličenka a Buchy odvezli tři body. Boleslav tak poprvé v sezoně uspěla na hřišti soupeře, Zlín prohrál šesté z posledních sedmi utkání.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi (vlevo) otevřel ve Zlíně skóre.

Budějovice na statistiku nedaly

Olomouc chtěla prodloužit příznivou statistiku. Poslední tři kola totiž Sigma remizovala a posledních šest neprohrála, s Budějovicemi navíc neprohrála ani jeden ze 17 domácích ligových zápasů. V sobotu však statistické předpoklady neplatily.

Jihočeši od 19. minuty vedli po gólu Schranze. V 50. minutě ještě zvedl šance domácích vlastním gólem budějovický matador Sivok, trefy Brandnera 62. a Schranze v 75. minutě ale zajistily Budějovicím zasloužené tři body a Olomouc tak vůbec poprvé v sezoně doma prohrála.

Program 13. kola
Sobota
Liberec - Jablonec 2:2
Branky: 51. Mikula, 57. Pešek - 44. Sýkora, 52. Kratochvíl.
Olomouc - Č. Budějovice 1:3
Branky: 50. vlastní Sivok - 19. Schranz, 62. Brandner, 75. Schranz.
Zlín - Ml. Boleslav 0:2
Branky: 26. Komličenko, 89. Bucha.
Slavia - Příbram 3:1
Branky: 63. Souček z pen., 68. vlastní Kodr, 73. Souček - 30. Michal Škoda.
Neděle
15:30 Bohemians - Opava
15:30 Plzeň - Ostrava
15:30 Karviná - Slovácko
18:00 Teplice - Sparta

Reklama